Ny nedstängning hotar i USA

INTERNATIONELLT2015-09-23

Nu börjar den amerikanska administrationen att förbereda att återigen stängadelar av verksamheten. Inom en vecka måste politikerna komma överens om en budget – annars finns inte pengar för den löpande verksamheten.

För två år sedan gick USA igenom en period där statsanställda fick gå hem från jobbet och stora delar av förvaltningen stängdes ned. Under två veckor fick allmänheten leva utan många grundläggande välfärdsfunktioner, innan politikerna i senaten och representanthuset kom fram till en uppgörelse om ekonomin och systemen kunde startas upp på nytt.

Nu har president Barack Obamas förvaltning återigen börjat förbereda för att stänga ned statliga verksamheter, skriver Washington Post. Tidningen rapporterar om en telefonkonferens med ledande förvaltningschefer om att myndigheterna måste förbereda sig på att pengarna kommer att ta slut om en vecka.

Tidningen The Economist uttrycker stor förvåning över att de redan så föraktade politikerna på båda sidor är beredda att låta käbblet gå så långt som till en ny nedstängning av den statliga ekonomin. Efter förra gången sade varannan amerikan att de personligen förlorat på processen, då 800 000 statligt anställda blev hemskickade under tolv dagar. Uppskattningar visar att den samlade förlusten i ekonomin blev 24 miljarder dollar, motsvarande cirka 200 miljarder kronor, den gången. Efter krisen uppgav bara var fjärde väljare att de kände förtroende för politikerna, skriver The Economist.

Den här gången står striden om organisationen Planned Parenthood, som bland annat utför aborter, men också arbetar med cancerscreening och behandlingar av könssjukdomar med mera. Organisationen får ungefär en halv miljard dollar årligen av skattemedel på federal och delstatlig nivå. En mindre grupp ultrakonservativa republikanska ledamöter i representanthuset blockerar varje budget där Planned Parenthood får fortsatta anslag.

Övriga republikaner i parlamentet vill absolut inte få skulden för en ny nedstängning av statliga verksamheter, i brist på beslut om en ny statlig budget med nya färska pengar till alla verksamheter, skriver The Economist. I synnerhet inte med ett nära förestående presidentval. Men någon uppenbar öppning för en lösning under den kommande veckan ser inte tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA