Ny översyn av Arbetsförmedlingens uppdrag

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-06-21

Arbetsförmedlingens uppdrag ska ses över igen. Matchningen fungerar inte och Arbetsförmedlingens roll måste moderniseras, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, vid en presskonferens i dag.

För ett år sedan bad regeringen Statskontoret att analysera hur Arbetsförmedlingens ”inre liv” fungerar. Enligt Ylva Johansson visade analysen att utvecklingen går åt rätt håll men att det finns mycket kvar att göra.

Enligt arbetsmarknadsministern måste både Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken moderniseras. Regeringen kommer därför att tillsätta en ny utredning. Det är även i linje med att en majoritet i riksdagen har begärt en bred översyn av Arbetsförmedlingen i ett så kallat tillkännagivande, sade Ylva Johansson.

Hon konstaterade att Arbetsförmedlingen står inför stora utmaningar. Förra året skedde 1,4 miljoner rekryteringar på arbetsmarknaden. Men till skillnad från tidigare är arbetslösheten relativt hög trots att det finns fler lediga jobb än någonsin.

”Matchningen fungerar inte”, sade hon.

Regeringen kommer att utse Cecilia Fahlberg, Unionens före detta förbundsordförande, till särskild utredare. Hon höll med Ylva Johansson om problemenen med matchning.

”Matchningsproblematiken är så pass allvarlig att den förhindrar företag från att utvecklas och växa”, sade hon på presskonferensen.

Den särskilde utredaren ska både analysera statens åtagande på arbetsmarknaden och om Arbetsförmedlingen har ett ändamålsenligt uppdrag.

Utredaren ska lämna sitt betänkande 2019.

Men redan nästa år ska Cecilia Fahlberg lämna ett delbetänkande, som bland annat ska innehålla en analys av hur Arbetsförmedlingens vägledning till arbetssökande kan stärkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Rikard (ej verifierad) tis, 06/21/2016 - 17:59
Hej.

Hur många som använder sig av Af kommer att tillfrågas om myndighetens tillkortakommanden?

Det är ingen brist på sm¨och stora fel från medborgarens sida - allt från arrogant och nedlåtande bemötande till bortslarvade handlingar, och i ett fall jag personligen känner till: bortslarvad kopia på patientjournal (något Af Malmö på rutin begär när det rör sig om personer med funktionshinder av kognitivt slag).

Men så är ju inte Af:s uppdrag att förmedla jobb, eller hur?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Inlagt av Anita (ej verifierad) ons, 06/22/2016 - 08:37
Bra att Af ses över - det behövs utomstående som granskar vår förnyelseresa. Den helt avgörande framgångsfaktorn är att vi lyckas med digitaliseringen så att vi kan ge service på ett modernt sätt. Först då skapas det utrymme för en bättre personlig service både till sökande och arbetsgivare som efterfrågar det. Då kommer vi också att kunna utveckla bättre vägledningstjänster. Där finns mycket att göra, men som sagt - kunderna som vill och kan måste förflyttas till den digitala miljön. Det är steg 1 som också stärker matchningen på sikt.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA