Ny rapport om utlokaliseringarna

NYHET2004-12-21

Konsultfirman KPMG har i sin andra rapport utrett möjligheten att flytta tio nya myndigheter och en enhet inom Sida med anledning av försvarsbeslutet. Det slutliga förslaget läggs den 15 januari nästa år.

Elsäkerhetsverket

44 anställda

Konsulterna redovisar endast verksledningens uppfattning: Om hela verksamheten flyttas kommer antagligen få att följa med. Den specialiserade kompetens som krävs i myndigheten är en bristvara i landet, och med få medflyttare skulle elsäkerheten i landet kunna riskeras.

Ledningen vill inte heller flytta administrationen, eftersom det rör sig om så få tjänster.

Försvarets materielverk

1 800 årsarbetare (2005)

Konsulterna har svårt att bedöma flyttpotentialen eftersom FMV arbetar processinriktat och i en matrisorganisation. Hela FMV kan enligt verksledningen inte lämna huvudstaden, på grund av stora lokalinvesteringar och de täta kontakterna med regeringskansliet och Försvarsmakten. Konsulterna tror dock att delar av stödfunktioner som information, ekonomi- och personaladministration kan flyttas.

Kammarkollegiet

173 anställda

Myndigheten är en mångsysslare och bedömer själv att Småhusskadenämnden, som sysselsätter sex personer, kan flyttas till Karlskrona och Boverket. Om kollegiet får i uppdrag att sköta registrering av bouppteckningar och ett eventuellt testamentsregister (regeringen utreder frågan) kan den förläggas till Karlstad.

Konsulterna tror också att delar av rättsavdelningen är möjliga att utlokalisera.

Kemikalieinspektionen

167 årsarbetare

Myndigheten hänvisar till täta samband mellan enheterna och vill inte flytta någon enskild del. Och att utlokalisera hela inspektionen skulle äventyra regeringens möjlighet att driva kemikaliefrågor i EU.

Konsulterna anser dock att produktionsstörningarna är övergående och att inspektionen inte är omöjlig att flytta. Enskilda individer och företag drabbas antagligen inte så hårt av störningarna. Däremot blir det svårare att klara miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Krisberedskapsmyndigheten

160 årsarbetare

Möjligheten att flytta delar av krishanteringsenheten till Karlstad/Kristinehamn, i närheten av Räddningsverket, bör enligt konsulterna undersökas vidare. I övrigt skulle en flytt försämra myndighetens tillgänglighet för regeringskansliet och andra samarbetspartners. Dessutom har riksdagen nyligen beslutat att verksamheten i huvudsak ska ligga i Stockholm.

Riksantikvarieämbetet

420 anställda

Konsultfirman KPMG redovisar endast myndighetens synpunkter. Enligt denna skulle eventuellt ett tiotal tjänster i servicefunktioner kunna avskiljas för omlokalisering. Myndigheten har verksamhet i Lund, Mölndal, Linköping, Örebro och Stockholm.

Statens biografbyrå

30 anställda

Till skillnad från övriga analyser har granskningen av Biografbyrån gjorts av Lokaliseringsutredningen själv. Utredningen konstaterar att den centrala verksamheten med granskning av filmer (cirka 15 personer) ”i allt väsentligt är distansoberoende”. Men om verksamheten flyttas och censorerna inte flyttar med måste överföringen ske successivt, i takt med att nya censorer anställs och lärs upp.

Sida Europa

39 anställda

Sidas avdelning för Östeuropa och Centralasien. Bedömningen är att den inre effektiviteten skulle försämras vid en utlokalisering. Men den frågan har inte avgörande betydelse, enligt rapporten. En utlokalisering skulle ge förlust av kompetens, i alla fall på kort sikt.

Statens ljud- och bildarkiv

65 anställda

Digitaliseringen av äldre, analogt material skulle kunna förläggas till annan ort. Det skulle kunna sammanföras med insamling och lagring av nya, digitala pliktexemplar. En utlokalisering av övrig verksamhet kan underlättas av ny teknik och nya sätt att organisera verksamheten på. Men en utlokalisering skulle försämra tillgängligheten till arkivets samlingar och försvåra samarbetet med SVT.

Verket för Högskoleservice

94 anställda

Från och med nästa år ska verket införa ett mer omfattande antagningssystem, vilket ställer nya krav på kompetens och genomförande. Konsulterna menar att en möjlighet vore att lokalisera det nya systemet till annan ort och senarelägga driften. Det skulle innebära att verksamheten dubblerades under en tid. Upphandlingsavdelningen med 25 anställda bör kunna flyttas.

Vinnova

160 anställda

Verksledningen anser att en utflyttning skulle göra det svårt att rekrytera kompetent personal och upprätthålla viktiga kontakter. Den anser också att en eventuell utflyttning bör gälla hela myndigheten. Konsulterna bedömer att det skulle vara tänkbart att flytta avdelningen för innovationssystemanalys från Stockholm. Likaså att det bör prövas om inte vissa administrativa funktioner kan samordnas med andra myndigheter och utlokaliseras. Myndigheten bör finnas i en vetenskaplig miljö med lämplig inriktning, exempelvis teknisk forskning.

Läs hela rapporten på: www.sou.gov.se/lokalisering/aktuellt.htm

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA