Ny utredning om fortsatt digitalisering

DIGITALISERING2016-11-30

Nu ska en särskild utredare se över om det finns hinder för den fortsatta digitaliseringen i staten. Utredningen ska granska om det finns lagar som i onödan bromsar utvecklingen.

Regeringen ska ge en särskild utredare i uppdrag att kartlägga och analysera lagstiftning som i onödan försvårar digital utveckling och samverkan inom den offentliga förvaltningen.

Enligt direktiven till utredningen ska digitala tjänster så långt det är möjligt vara förstahandsvalet vid den offentliga sektorns kontakter med medborgare, organisationer och företag.

Utredningen ska därför föreslå ändringar i lagar och författningar som kan stödja den fortsatta digitaliseringen av den offentliga förvaltningen. Förslagen ska bygga på en samlad bedömning, där olika intressen och perspektiv vägs mot varandra. Exempelvis ska den personliga integriteten, behovet av sekretess samt behovet av informations- och rättssäkerhet vägas mot strävan att digitalisera mera.

Utredaren ska också lämna förslag om hur den offentliga förvaltningen ska rapportera om arbetet med digitalisering. I uppdraget ingår också att föreslå hur aktörer inom förvaltningen ska samverka kring ny eller ändrad lagstiftning för att främja digitaliseringen.

Uppdraget ska redovisas senast 31 mars 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA