”Nya AP-fondsregler ger lägre pension”

PENSIONER2015-10-23

Förslaget till nya regler för pensionssparandet i AP-fonderna får massiv kritik från ledningarna för fyra nuvarande AP-fonder. Förslaget leder sannolikt till lägre pensioner, skriver ordförande och vd för AP-fonderna i en debattartikel.

”Vi hyser nu stor oro för pensionssystemets framtid, eftersom förslaget ’Nya regler för AP-fonderna’ innebär försämringar i ett antal avseenden. Vi ser stora risker med förslaget och det är vår plikt att påtala dessa gentemot dem som är beroende av AP-fondernas avkastning – dagens och morgondagens pensionärer”, skriver Urban Karlström och Johan Magnusson, ordförande respektive vd i Första AP-fonden, Marie S Arwidson och Eva Halvarsson, ordförande respektive vd i Andra AP-fonden, Pär Nuder och Kerstin Hessius, ordförande respektive vd i Tredje AP-fonden, samt Monica Caneman och Mats Andersson, ordförande respektive vd i Fjärde AP-fonden, i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt debattartikeln ger de nya reglerna regeringen för stor makt över fonderna, samtidigt som fondernas möjligheter att placera inskränks och fondernas styrelser inte får tillräckliga befogenheter att besluta om verksamheten. De åtta fondföreträdarna tycker att förslaget dessutom är ofullständigt och saknar såväl konsekvensanalys som en presentation av kostnaderna för genomförandet.

”Förslaget leder med stor sannolikhet till lägre pensioner. Om förslaget genomförs kommer kvarvarande AP-fonder att ha små möjligheter att bidra med högre avkastning så som AP-fonderna hittills gjort genom att placera långsiktigt med god riskspridning. Förutsättningarna för att bedriva professionell strategisk och aktiv förvaltning minskar drastiskt, likaså möjligheterna att vara ansvarsfulla ägare. AP-fonderna kopplas helt bort från det övergripandet målet att generera högsta möjliga nytta för pensionssystemet”, skriver de åtta.

Bland förslagen som presenterats i en departementspromemoria om närmare 500 sidor finns att en ny organisation ska skapas genom att Sjätte AP-fonden avvecklas och dess kapital och uppgifter förs över till Andra AP-fonden, som i sin tur ska ombildas till Andra AP-fondsmyndigheten. Samtidigt ska en av Första, Tredje och Fjärde AP-fonderna läggas ned och kapitalet överföras till de tre kvarvarande.

Enligt förslaget ska regeringen besluta vilken av fonderna som ska läggas ner. Samtliga fonder ska byta namn till AP-fondsmyndigheter. Sjunde AP-fonden ska byta namn till Statens premiepensionsförvaltare. För att styra AP-fondsmyndigheterna ska en ny huvudman, AP-fondsnämnden, inrättas. En särskild referensportfölj ska fungera som riktvärde för hur stor avkastning förvaltningen av kapitalet minst ska ge.

”Vi som fått uppdraget att förvalta AP-fondernas kapital ansvarsfullt till förmån för dagens och morgondagens pensionärer, där pensionssystemet står inför stora påfrestningar de kommande 15–20 åren, anser att förslaget om nya regler för AP-fonderna inte kommer att leda till bättre pensioner – det blir snarare tvärtom. Förslaget kan därför inte ligga till grund för en reformering av AP-fonderna”, skriver AP-fondernas nuvarande företrädare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA