Canan Çalağan från fackförbundet KESK greps av polis 13 februari tillsammans med 14 andra fackligt aktiva kvinnor. Foto: KESK
Canan Çalağan från fackförbundet KESK greps av polis 13 februari tillsammans med 14 andra fackligt aktiva kvinnor. Foto: KESK

Nya arresteringar av fackligt aktiva

TURKIET2012-02-24

De senaste veckorna har turkiska myndigheter gripit en rad fackliga företrädare över hela landet. I huvudstaden Ankara grep polisen 15 personer i ett kvinnligt nätverk som höll på att färdigställa aktiviteterna inför den internationella kvinnodagen.

Av:  Robin Söderberg

Centralorganisationen för offentliganställda i Turkiet, KESK, är en av drabbade fackliga organisationerna. Inom loppet av en månad har polisen gripit två medarbetare vid huvudkontoret i Ankara.

I januari greps handläggaren Ismet Aslan.

En månad senare, 13 februari, var det Canan Çalağans tur. Hon är KESKs expert på kvinnofrågor och greps tillsammans med 14 andra fackligt aktiva kvinnor inom nätverket Ankara Kadın Platform – Plattformen för Ankaras kvinnor. De höll på att färdigställa programmet inför den internationella kvinnodagen, 8 mars, då de planerade att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

– De grep Canan Çalağans i hennes hem klockan sex på morgonen. Sedan kom de hit, letade genom hennes kontor och beslagtog hennes dator, säger KESKs ordförande Lami Özgen.

På KESK har de inte hört något från varken Ismet Aslan eller Canan Çalağan sedan de greps.

– Vi är såklart oroade för våra arbetskamrater som gripits på falska grunder. Dessa arresteringar är illegala, säger Lami Özgen.

Arbetet inför internationella kvinnodagen går vidare, men har försvårats till följd av gripandena.

– Men det var ju just det som var skälet – att försvåra arbetet för oss. Kampen för kvinnors rättigheter i Turkiet har tagit skada, säger Lami Özgen.

Han säger sig ha tappat räkningen över antalet medlemmar som myndigheterna gripit genom åren. Den aktuella siffran är han dock säker på. För närvarande sitter 40 av KESK:s medlemmar häktade i väntan på rättegång. Några av dem har väntat i mer än ett år på att få sina fall prövade av domstol.

Enligt den turkiska engelskspråkiga dagstidningen Hürriyet Daily News greps149 personer över hela landet i den senaste operationen, däribland Canan Çalağan och de andra inom nätverket.

Enligt turkiska myndighetsföreträdare, som Istanbuls polismästare Hüseyin Çapkın, var arresteringarna en del i myndigheternas försök att stoppa KCK, en undergrupp till terroristorganisationen PKK.

Lami Özgen tar bestämt avstånd från påståendet att KESK skulle ha något att göra med vare sig PKK eller KCK och betraktar anklagelserna som nonsens.

– Vi är en facklig organisation, öppen för alla oavsett etnicitet, säger han.

Lami Özgen är också personligen drabbad. Han har belagts med reseförbud i väntan på att dom ska falla i ett annat uppmärksammat mål. Fälls han riskerar han fängelse.

– Varje arresterad medlem är ett sätt för myndigheterna att skrämma resten av oss, säger Lami Özgen.

– Men vi ger inte upp. Vi kommer att fortsätta för vår egen och för våra gripna medlemmars skull.

* Förkortningen KESK står för Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA