Nya regler för myndigheter från årsskiftet

STATSFÖRVALTNING2018-08-23

För att tydliggöra myndighetsledningens ansvar har regeringen beslutat om ändrade regler för intern styrning och kontroll från årsskiftet. Ekonomistyrningsverket, ESV, kommer med nya föreskrifter under hösten.

Ändringarna i förordningen om intern styrning och kontroll från regeringen innebär bland annat att myndighetsledningens ansvar för myndighetens interna styrning och kontroll förtydligas. Det blir också tydligt att myndighetsledningen ska se till att det finns en god intern miljö som ger en väl fungerande process för intern styrning och kontroll, skriver ESV i ett pressmeddelande.

Också kraven på arbetet med riskanalyser och dokumentation har förtydligats. Riskanalyserna ska i fortsättningen identifiera väsentliga risker för att myndigheten inte ska kunna fullgöra sina uppgifter, uppnå verksamhetens mål och uppfylla kraven i myndighetsförordningen. Nya regler införs också bland annat när det gäller internrevision och årsredovisning.

Under hösten kommer ESV att se över sina föreskrifter och allmänna råd till förordningarna. ESV lovar också att myndigheten kommer att se över vilket stöd man kan ge andra myndigheter i tillämpningen av förordningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA