Annons:
Teater
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Nya teaterchefen spelar Pinter

Anna Takanen, 37, är en av de yngsta kvinnorna med ett ledande uppdrag på en stor institutionsteater. Debatten om genus och mångfald inom teatern är viktig, säger hon.
När Anna Takanen blir konstnärlig chef för Göterborgs stadsteater kommer hon fortsätta jobba som regissör och skådespelare. I februari står hon på scen tillsammans med Johan Gry när de ska spela Harold Pinters »Aska«. <BR>Foto: SÖREN FRÖBERGBild:Sören Fröberg
Drivkraften i teaterarbetet för Anna Takanen är behovet att kommunicera och hon vill fokusera på samtidsfrågor, humanism och omsorg om den lilla människan. Nu har hon lämnat Stockholm för att ta över Göteborgs stadsteater, som under Jasenko Selimovics ledning rest sig ur den konstnärliga krisen och nedläggningshotet och fått en ny kraft och ett nytt tilltal.

Något hon bara tycker är inspirerande.

– Nu gäller det att bygga vidare på allt det positiva som skett. Vi har en stark ensemble och vi ska ligga i framkanten.

Ett beslut i den andan är att göra Studion, som är teaterns lilla scen, till ett forum för nyskriven svensk och utländsk dramatik.

– Jag har redan lagt ut beställningar på åtta nya pjäser. Det svåra är inte att hitta nya intressanta dramatiker att jobba med, utan att välja bland de många kvalificerade namnen. Hälften av dem som ska skriva för oss är yngre förmågor, men denna satsning är inte bara till för att locka en ung publik. Även en äldre publik vill se nya dramer som har något angeläget att berätta.

Framtida projekt

Framöver hoppas Anna Takanen också kunna realisera ett större projekt som ska ta upp de kontroversiella ämnena arbetslöshet, identitet och framtid i Sverige.

– Det som förr kallades arbetarklass har ersatts av en arbetslöshetsklass. Jag vill ställa frågan vad som händer med de människor som inte kommer in i samhället. Inför min senaste uppsättning "Bara barnet" på Stockholms stadsteaters förortsscen i Skärholmen gjorde jag mycket research om arbetslöshet och fattigdom och hur den påverkar barnens liv. Nu vill jag gå vidare, säger hon.

Produktiva Anna Takanen har växlat mellan att arbeta som skådespelare och regissör. När hon gått ut Teaterhögskolan sökte hon sig nästan direkt till Unga Klara, som är Stockholms stadsteaters barn- och ungdomsscen.

– Jag blev jätteglad när dess konstnärliga ledare Suzanne Osten ville bli min mentor. Senare har jag varit hennes regielev. Att jag började regissera beror på att man som skådespelare alltid befinner sig i någon annans vision. Det passar inte mig, jag blir för besvärlig och vill själv uttrycka mig.

På Unga Klara insåg Anna Takanen hur hon vill arbeta med teater och denna scen har varit basen i hennes frilanstillvaro.

Vill bjuda in publiken i arbetet

Några av de föreställningar hon väljer att lyfta fram är "Flickan, mamman och soporna" och "Gränsen" där hon medverkat som skådespelare och "Medeas barn" som hon regisserat.

Anna Takanen konstaterar att teater kan bli en väldigt instängd, konservativ konstnärlig form. Utmärkande för Unga Klara är samhällsengagemanget och deras research- och improvisationsbetonade arbetsmetoder och hon tänker fortsätta på den linjen i Göteborg. Att tidigt bjuda in publiken i arbetet, satsa på vidareutbildning, ordna föreläsningar och seminarier med forskare och andra sakkunniga.

– Jag kommer dock inte att påtvinga andra regissörer som jobbar på teatern denna modell. De väljer själva hur de vill arbeta. En teater mår bra av att man låter olika arbetsmetoder, temperament och idéer prägla föreställningarna. På Stora scenen kommer det nog att sättas upp en del klassiker. Allt beror på varför och hur någon vill göra en pjäs.

En regissör Anna Takanen drömmer om att engagera är Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm.

– Han är en extraordinär konstnär med en väldigt stark estetik och en briljant analysförmåga. Naturligtvis hoppas jag också att min mentor Suzanne Osten ska komma hit och arbeta.

Tänkte tacka nej

När Anna Takanen fick frågan om hon ville bli konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater var hon först böjd att tacka nej. Hon tyckte inte det kändes rätt för henne just då och ville ogärna lämna sin konstnärs- och vänkrets i Stockholm. Dessutom har hon tidigare nobbat två teaterchefsjobb.

– Det var mötet med Ronnie Hallgren, som blir ny vd för teatern, som gjorde att jag ändrade mig. Vi fann genast varandra, insåg att vi hade samma teatersyn och vill jobba för samma saker, som jämställdhet och mångfald.

Många har reagerat på att Anna Takanen som konstnärlig ledare kommer att fortsätta arbeta som regissör och skådespelare.

– Men det gör ju manliga teaterchefer och det har ingen tyckt varit konstigt, säger hon.

En institutionsteater har lång framförhållning. Först våren 2007 kommer Anna Takanens idéer att färga repertoaren.

Redan i februari har dock Göteborgs teaterpublik av en lycklig slump möjlighet att se Anna Takanen på scenen. Tillsammans med Johan Gry ska hon spela Harold Pinters "Aska". Björn Runge regisserar detta relationsdrama, som utspelar sig både i ett nu och i dåtid och skildrar något slags övergrepp.

– Det var ett hål i spelplanen som jag tyckte vi skulle fylla med något nytt i stället för ett gästspel. Bara några få läser dramatik och det är jätteroligt att kunna svara på människors intresse för Pinter. Att nobelpriset i litteratur för andra året i rad går till en dramatiker är ett bevis på den kvalitet texter för scenen har, säger Anna Takanen, samtidigt som hon blickar mot dörren där "nästa möte" gör entré.

Ämnen: Kultur
Anna Takanen
Ålder: 37 år.
Bor: Har just flyttat till Göteborg. Född i Falkenberg.
Yrke: Regissör och skådespelare.
Utbildning: Teaterhögskolan i Malmö.
Produktioner i urval: "Medeas barn" och "Bara barnet" (regi) "Flickan, mamman och soporna" och "Gränsen" (skådespelare).
Aktuell: Ny konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater.
Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.