Nye talmannen får träna snabbprat

FÖRDJUPNING2003-12-02

Bara kungen har en högre formell rang än ST-medlemmen Björn von Sydow. För en månad sedan valdes han till riksdagens talman.

Grattis! Du är utsedd till det högsta valda ämbetet i Sverige. Hur känns det?
– Tack! Det känns bra. Min fru räknade ut att jag varit försvarsminister i fem år och åtta månader. Så jag stod väl på höjden av min karriär där när jag fick ett intressant erbjudande.

Du kommer just från ett möte med statsminister Göran Persson, där du först av alla informerades om regeringsombildningen.
– Ja, det var bra och riktigt med en tydlig markering av riksdagens betydelse. Vi har ju ett system där man får regera om man inte har en parlamentarisk majoritet emot sig.

Det sägs att du, som statsvetare med inriktning på författningsfrågor, är klippt och skuren för talmansuppdraget. Hade du tänkt dig den här rollen?
(Skratt) – Nej, det hade jag verkligen inte tänkt ett enda något på. Men när jag fick erbjudandet så tyckte jag nog att jag hade de professionella förutsättningarna.

Vilka andra egenskaper gör dig till en bra talman?
– …Jag tror på demokratin. Det har jag faktiskt gjort ända sedan jag var liten pojke; båda mina föräldrar var starka demokrater. Men också studier och erfarenheter har stärkt min övertygelse att den utgör ett fantastiskt sätt för människor att ha vårt mänskliga samspel i stort som smått.

Din mor Tullia von Sydow var riksdagsledamot 1998–2002, längre tid än du har som aktiv ledamot. Har hon gett dig några råd?
– Nej, inte precis. Men det har varit mycket intressant att höra vad hon tyckte om att vara vanlig riksdagsledamot. Hon var väldigt mycket ute på olika engagemang, framför allt kring äldrefrågor. Att vara riksdagsledamot är inte att vara i detta hus ständigt.

Är du glad att du slapp hantera misstroendeförklaring och bildande av ny regering?
– Ja! Jag var visserligen psykologiskt inställd på att det kunde bli så, men det var ingen rolig tanke att jag på min tredje arbetsdag skulle behöva ta mig an det mest komplicerade i ett talmansuppdrag.

Du vill att statsministern ska ställa upp på frågestunder oftare.
– Ja, inget kan väl vara mer slagkraftigt än riksdagsledamöternas frågor till statsministern? Det gäller inte minst i EU-frågor, där statsministern har det övergripande ansvaret. Jag hoppas att han kan ställa upp, om inte varje vecka, så i alla fall ett stort antal gånger under en riksdagssession.

Vilka andra förändringar vill du se?
– Vi skulle kunna ha fler debatter direkt när förslagen läggs, bordläggningsdebatter. Ett annat område där man kan göra mer är information från regeringen, även om det är jobbigt för ministern. Vid sådana tillfällen får även ledamöter som inte sitter i utskott chans att ställa frågor.

– Och så tror jag man ska tänka mer på vilka områden man vill lägga tonvikten på. Budgeten, till exempel, har ju regeringen redan majoritet för genom samverkan med vänsterpartiet och miljöpartiet, och debatten får inte så stort medialt intresse.

Vid voteringar i riksdagen pratar talmännen lika fort som auktionsförrättare. Klarar du det?
– Det undrar jag också! Men jag går i talmansskola nu, hos vice talman Anders Björck tillsammans med de andra nyvalda vice talmännen Helena Höij och Kerstin Heinemann. Vi ska inte bara lära oss att prata fort, utan också vad man gör om ett yrkande blir fel, till exempel.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA