Nytt avtal för extraknäck i staten

AVTAL2014-02-25

Extraknäckande studenter får ett eget avtal på myndighetsområdet. Avtalet ska underlätta för studerande att få kvalificerade arbetsuppgifter i staten. Parterna hoppas också att studenterna ska få upp ögonen för jobb i myndighetsvärlden efter studietiden.

Med det nya studentmedarbetaravtalet får myndigheterna för första gången en avtalsmässig ram för extraarbetande studenters villkor. Åsa Krook, förhandlare på Arbetsgivarverket, ser avtalet som ett verktyg i myndigheternas arbete med kompetensförsörjning.

– Vi vill vara attraktiva arbetsgivare, och vi tror verkligen att det här kommer att underlätta mötet mellan myndigheter och studerande.

Avtalet omfattar studerande som läser på heltid och har minst ett år på högskolan bakom sig. De får arbeta upp till tio timmar i veckan i maximalt två år. Arbetsgivarna ska ta hänsyn till tentor och andra obligatoriska moment i utbildningen när arbetsschemat läggs.

– Avtalet ska göra det möjligt att arbeta och samtidigt slutföra sina studier i tid, kommenterar Åsa Krook.

Precis som för andra i statlig tjänst tillsätts studentjobben utifrån förtjänst och skicklighet.

– Myndigheter kanske har projekt som de behöver en specifik kompetens till och där studenterna kan tillföra ny kunskap, säger Åsa Krook. De blir ett utbyte med ömsesidiga fördelar.

I övrigt gäller det statliga villkorsavtalet även för studenterna, med några undantag. Studenterna får exempelvis inte rätt till flyttersättning eller möjlighet till tjänstledighet för att pröva ett annat arbete.

STs ordförande Britta Lejon är nöjd med avtalet. ”Det är svårt att få ett arbete utan arbetslivserfarenhet och särskilt är det så i staten. Det behövs en brygga mellan utbildning och arbete och vi vill att fler studenter ska få kvalificerade extrajobb”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Studentmedarbetaravtalet börjar gälla 1 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA