Nytt avtal ger 3,65 procent

ST-DOMSTOL2003-07-29

ST-Domstol och Domstolsverket har träffat en lokal uppgörelse som ger 3,65 procents lönehöjning. – Ett steg i rätt riktning, anser ST-Domstols ordförande Mejt Cederdahl.

Uppgörelsen som nu träffats ger totalt 3,65 procent. Av det disponerar myndigheterna 3,47 procent för individuell lönesättning från 1 april 2002 till och med 30 juni i år.

– Särskilt viktigt är att vi nu fått en öppning till att diskutera lönebild och lönestruktur, säger Meijt Cederdahl. Utan en sådan diskussion kommer vi ingen vart när det gäller frågan om löneutrymmet.

Hon är också nöjd med att parterna kunde enas istället för att låta lönenämnden fatta beslutet.

Arbetet med att kartlägga lönestrukturen ska påbörjas vid några domstolar. Utifrån den kartläggningen ska parterna analysera vad de särskilda satsningarna för 2002 har gett.

Det har länge rått missnöje inom ST-Domstol med lönerna. Sedan man sagt nej till ett arbetsgivarbud tidigare i år, hänsköts förhandlingarna till lönenämnd. Även om uppgörelsen inte är lönenämndens beslut, har den åstadkommits med hjälp av nämnden.

Är uppgörelsen bättre än det bud ni tidigare sagt nej till?
– Ser man till det totala utrymmet 3,65 procent är det bättre än det tidigare arbetsgivarbudet 7,1 procent under 2,5 år. Men vi har inte låtit förhandlingarna gå till lönenämnd för att få ett bättre utfall. När arbetsgivaren gav oss sitt tidigare bud röstade medlemmarna mot det. Förhandlingen slutade därför i oenighet och gick till lönenämnd.

Inför risken att bara få ut ”stupstockens” 3 procent i avtalet accepterade ST-Domstol 3,65 procent.

– Det är bättre att parterna enats, annars hade vi kanske fått ett sämre resultat, säger Meijt Cederdahl.

Bakgrund

Tidigare i år erbjöds ST-Domstol 7,1 procent av arbetsgivaren för två och ett halvt år. Jusek fick totalt 8 procent. ST-Domstols medlemmar röstade nej och förhandlingarna hänsköts därför till lönenämnd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA