Med tanke på vår lönepolitik och att vi vill ha siffror i vårt avtal var en prolongering den enda möjliga lösningen, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår.
Bild: Martina Holmberg
Med tanke på vår lönepolitik och att vi vill ha siffror i vårt avtal var en prolongering den enda möjliga lösningen, säger Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST och Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår.

Nytt avtal reglerar centrala förhandlingar

ST2020-03-05

Parterna på det statliga avtalsområdet har enats om ett nytt avtal som bland annat reglerar vad som gäller om de inte kommer överens vid centrala förhandlingar. Parterna kan nu begära stöd från Medlingsinstitutet och är ense om att varje avtal bär sin egen fredsplikt, förklarar Åsa Erba-Stenhammar.

Den 4 mars skrev STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar under ett nytt avtal som reglerar en ordning för centrala förhandlingar. Det nya avtalet, avtal om tidsplan och yrkande för centrala förhandlingar, ersätter det gamla samarbetsavtalet.

– Jag är nöjd. Det här är ett arbete som pågått sedan 2013 och det har varit oerhört lärorikt och kommer att göra oss bättre som förhandlingsorganisation, säger Åsa Erba-Stenhammar, som undertecknat avtalet i egenskap av förhandlingsledare för de fackförbund som förhandlar gemensamt i Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR.

Bakgrunden är bland annat att det gamla samarbetsavtalet innehöll en rad oklarheter. För STs del blev det tydligt i samband med förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal 2015. Då tolkade parterna avtalet olika vad gäller rätten att gå i konflikt. Arbetsgivarverket hävdade att fredsplikten i löneavtalet Rals även omfattade de andra gemensamma avtalen, till exempel pensionsavtalet.

– Arbetsgivarverket hade en fredspliktsinvändning som vi inte delade. Nu ska det förhoppningsvis inte hända igen. Nästa gång det blir skarpt läge ska det vara uppenbart vad som gäller, i det nya avtalet är vi överens om att varje avtal bär sin egen fredsplikt, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Enligt det tidigare samarbetsavtalet skulle parterna genom den gemensamma Samarbetskommittén utse egna medlare om någon part begärde medling. Men de centrala parterna lyckades inte enas om att behålla Samarbetskommittén.

– Det nya avtalet innebär att vi kan ta hjälp av Medlingsinstitutet. För oss inom OFR är det hugget som stucket, men det hade inte gått att fortsätta som innan eftersom vi inte kunde komma överens inom Samarbetskommittén, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Medlingsinstitutet är en statlig myndighet som ansvarar för medling i arbetstvister och utser medlare vid konflikter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Ulrica Fagerberg (ej verifierad) fre, 03/06/2020 - 07:27
Äntligen, bra jobbat :)

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA