Nytt program för de utförsäkrade

SOCIALFÖRSÄKRINGEN2009-09-04

Regeringen satsar 17 miljarder kronor över tre år på långtidssjukskrivna som riskerar utförsäkring. Arbetsförmedlingen ska bistå med sysselsättning om möjligt.

Förslaget presenteras i en debattartikel i Svenska Dagbladet av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén och arbetsmarknadsutskottets ordförande Hillevi Engström, alla moderater. Den som varken kan gå tillbaka till en anställning eller delta i några aktiviteter vid Arbetsförmedlingen ska få behålla sin ersättning från sjukförsäkringen. Men artikelförfattarna tror att det bara kommer att gälla ett fåtal av de långtidssjukskrivna:

”Detta kan exempelvis gälla om personen vårdas på sjukhus eller på annat sätt får omfattande vård i hemmet eller via sjukvården. Regeringen anser att förlängd sjukpenning i sådana fall ska kunna betalas ut utöver de tidsramar som nu gäller”, skriver de.

För alla andra av de 50 000 personer som riskerar att bli utförsäkrade är det Arbetsförmedlingen som ska ställa upp med insatser. Myndigheten får därför drygt 1,5 miljarder kronor av de 17 miljarderna som regeringen satsar i höstens budgetproposition. Arbetsförmedlingen ska starta ett nytt arbetsmarknadspolitiskt introduktionsprogram, som enligt debattartikeln ska fånga upp förutsättningar och behov av stöd hos dem som varit frånvarande på grund av sjukdom en längre tid.

Exempel på åtgärder som kan bli aktuella är arbetslivsinriktad rehabilitering, kortare arbetspraktik, eller deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin. Arbetsförmedlingen ska också kunna erbjuda jobb med lönebidrag, jobb hos Samhall, nystartsjobb och jobb med särskilt anställningsstöd. Under tiden får den som deltar aktivitetsstöd.

Enligt förslaget ska det också bli enklare för den som har varit sjukskriven länge att komma tillbaka in i a-kassan. Från den 1 oktober blir det möjligt för den som lämnat a-kassan från 2007 och fram tills nu att gå med igen. Det räcker att uppfylla ett nytt medlemsvillkor på tre månader, i stället för de tolv som normalt gäller, för att få rätt till ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA