Nytt prov föreslås ge högskolebehörighet

HÖGSKOLAN2018-03-22

Regeringen föreslår nya möjligheter att få grundläggande behörighet till högskoleutbildning. Genom ett särskilt behörighetsprov ska en sökande kunna visa att hen har nödvändiga kompetenser för högre utbildning.

Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen som bygger på Tillträdesutredningens förslag. Syftet är att skapa ett bättre och tydligare system än dagens, med fokus på kompetens och främjande av livslångt lärande. De nya reglerna innebär att den som söker till högskolan ska ha det som krävs för att både klara av och slutföra utbildningen, skriver regeringen. Det lägger grunden till införandet av ett nationellt prov för att värdera människors kompetens, ett nytt nationellt behörighetsprov. Det kan bli ett verktyg för att kunna värdera bland annat arbetslivserfarenhet.

”Nu lanserar vi ett nytt ramverk för tillträde till högskolan med fokus på kompetens och tillvaratagande av människors kunskaper från till exempel arbetslivet. Förutom detta föreslår vi hårdare krav för särskilda utbildningar – om man vill bli lärare till exempel öppnar vi för att det kan krävas en lämplighetsprövning”, kommenterar Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

När det gäller särskild behörighet föreslår regeringen att de krav som ställs ska vara helt nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Om det behöver göras ett urval föreslår regeringen att urvalsgrunderna fortfarande ska vara betyg, resultat från högskoleprovet och av högskolan bestämda urvalsgrunder. Huvudregeln ska vara att minst en tredjedel av platserna fördelas på grundval av betyg och minst en tredjedel på grundval av resultat från högskoleprovet. Högst en tredjedel får fördelas på urvalsgrunder som har bestämts av högskolan.

”I korthet innebär propositionen: fler vägar till högre studier, fokus på kompetens och tydligare krav på lämplighet för särskilda utbildningar”, förtydligar Helene Hellmark Knutsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA