Nytt uppdrag till Arbetsmiljöverket

ARBETSMILJÖVERKET2020-04-07

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.

Munskydd och annan personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkt, en beteckning som används inom EU för att säkerställa att produkten uppfyller EUs krav angående hälsa, miljö och säkerhet. Men med anledning av den allvarliga bristsituationen rekommenderade EU-kommissionen 13 mars att även produkter utan märkning ska kunna användas.

Förutsättningen är att en granskningsmyndighet i det enskilda EU-landet har konstaterat att produkten ger ett tillräckligt skydd för miljö, hälsa och säkerhet. Det är sådana granskningar som Arbetsmiljöverket nu ska göra, och om skyddet anses tillräckligt ska även icke CE-märkta produkter godkännas.

Regeringen har också beslutat om en förordning som innebär att även CE-märkt personlig skyddsutrustning som saknar bruksanvisning på svenska ska få användas, men språket måste vara lätt att förstå för användaren.

Enligt regeringen innebär förändringarna inte ett minskat skydd för anställda som använder personlig skyddsutrustning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA