Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Och så här gick det sedan...

Hur gick det sen? När jag var liten ville jag helst läsa böcker där äventyret fördes vidare i nästa del och nästa. Som vuxen får jag oftast acceptera att ett slut är ett slut, för det är inte många romaner som har »fortsättning följer…«, men här kommer faktiskt några!
  • Den vita staden av Karolina Ramqvist är en fortsättning på Flickvännen från 2009. I den första romanen lierar sig Karin med gangsters och går helt upp i ett kärleksförhållande med den kriminelle John. Här är hon ensam i den utkylda lyxvillan, utan honom, men med ett litet barn. Det är en fortsättning, men kan även läsas som en fristående berättelse. I isig snösörja halkar Karin omkring på sylvassa klackar för att för­söka hitta en strategi för att överleva. Ingen glamour finns kvar, brösten läcker modersmjölk och märkesväskorna har mist sin betydelse. Ramqvist visar här verkligen sina klor som författare, jäklar vad hon kan! Jag väntar redan ivrigt på tredje delen, den måste komma, även om det tar några år. (Norstedts förlag) 
  • Sund av Tove Folkesson ger oss en rolig fortsättning på Eva Zackrissons liv. I den prisade debuten Kalmars jägarinnor, som kom för några år sedan, kläcktes Eva till kvinna i ett rus av hybris. Här fortsätter hon ett slags segertåg, där hon vandrar mellan olika fältläger: folkhögskola, kollektiv och musikfestivaler. Hon läser Al­kemisten och trillar ned i alla förväntade gropar i sitt sökande efter Det sanna livet. Ibland blir det tröttsamt, eftersom författaren inte kan låta bli att ge läsaren små ironiska blinkningar. Men livet i stan varvas med en berättelse av annat slag. När Eva är på Öland, i sin barndoms landskap, är både hon själv och texten djupt grundad. Där får hon veta det viktiga, som skillnaden mellan hare och kanin, och vad de små tegarna i Mellanskogen heter. (Weyler förlag) 
  • Cirkeltecknaren av Fred Vargas är första delen i den fantastiska serien om kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg. Här får vi möta honom som ny stjärna på Krim i Paris och det ger en extra kittling att veta en del av vad som kommer att hända honom i framtiden. Vargas är oförutsägbar och tecknar sina personporträtt på ett sätt som ingen annan deckarförfattare ens kommer i närheten av. (Sekwa förlag, översättning Cecilia Franklin)
  • Framtidens arab av Riad Sattouf är ett både roligt och hemskt tecknat självbiografiskt album, och första delen i en serie av tre. Mamman kommer från Bretagne och pappan är syrier. Han är utbildad i Paris men längtar efter framtidens progressiva panarabism och beundrar ledare som Khadaffi, al-Assad och Saddam Hussein. Denna del handlar om barndomen i Libyen och Syrien 1978–1984. (Cobolt förlag, översättning Björn Wahlberg)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt. 

Bli den första att tycka till!
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med oavgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
NyhetDen nedåtgående trenden för högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få mer ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetEffektiviteten på högskolor och universitet har ett samband med hög personalomsättning. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Högst förbättringspotential har exempelvis Linnéuniversitetet och Karlstads universitet.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism. Enligt en rapport från Polisen saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu gör ett försök att vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det leder till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, uppger Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.