Annons:
hot
Fördjupning
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Och så här säger…

Leif Jönsson, kontorschef på arbetsförmedlingen i Malmö:
Leif Jönsson anser att de två hoten var tydligt uttryckta.

– Om jag hade fått dem hade jag blivit lika uppskakad som Antonia. Det är lätt för polisen att sitta och säga att de inte var allvarligt menade.

Han medger att beredskapen på arbetsplatsen inte var den bästa.

– Jag hade bara varit chef här i ett halvår när förföljelserna började. Men nu har vi tagit tag i det.

För ögonblicket finns dock inte mycket man kan ändra i rutiner och arbetsmetoder, anser han.

– Våra rum är ganska små och inte så lätta att möblera om för att få bättre säkerhet. Om man misstänker att ett samtal kan bli obehagligt kan man varsko kollegan i rummet intill.

– Två personer kan skriva under ett beslut i vissa fall, ibland får chefen ta det. När det gäller öppenheten har jag sagt att man inte behöver skylta med sitt namn. Det kan stå bara platsförmedlare eller förnamnet.

Eva Plogéus, direktör för länsarbetsnämnden (LAN) i Skåne:
– Vi kan inte utgå från att detta fall av förföljelse har en koppling till arbetet, även om man kan ha sina aningar. Men vi har gett personen olika alternativ till byte av arbetsplats och arbetsuppgifter. Det har varit insatser från chefen, personalavdelningen och Previa; jag tycker vi har gjort allt som är möjligt att göra.

Eva Plogéus kan inte säga om Antonia ska få kompensation för sin inkomstförlust.

– Jag måste rådgöra med Ams jurister, och vi kan inte göra något så länge vi inte kan säga att det är en arbetsskada.

Ann Mattsson, ordförande för ST-Ams i Skåne
– Det här är ingen vardagsmat, gudskelov. Nu har vi fått upp ögonen för att sådant här kan inträffa och att man måste ha kunskap och beredskap. Så länge inget har hänt kan handlingsplaner och liknande låta ganska abstrakt.

Ann Mattsson tycker att de fackliga företrädarna gjort vad de kunnat och informerat Antonia om förhandlingar och samtal.

– Men det har varit många personer inblandade på lokal, regional och central nivå inom Ams, polisen, personalavdelningen osv. Hur knyter man ihop det? Det som hänt Antonia blir en lärdom för oss.

En erfarenhet är att processen behöver snabbas på, anser hon.

– För den drabbade är tiden väldigt lång.

Ann Mattsson tror att arbetsförmedlarnas tolerans mot hot har ökat.

– Det kan vara telefonsamtal där någon säger att man ska ”passa sig” eller ”vi vet var du bor”. Men det är inte OK att ta emot sådant, understryker hon.

Zerny Andersson, huvudskyddsombud för Ams i Skåne:
– Vi i skyddskommittén har hävdat att man ska hållas skadeslös när man drabbas på det sätt Antonia gjort.
Han är kritisk till arbetsgivarens uttalande om att hotmejlen kan vara från vem som helst.

– Så får man bara inte säga.
Han tycker också att det behövs en risk- och konsekvensanalys av aktivitetsgarantin.

– Jag tror att aktivitetsgarantin kan stärka människor, men de kommer också under hård press.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.