Oenighet om EUs roll i lönebildningen

EU2011-03-24

Det blir inte några ingrepp i lönebildningen från EU, lovar EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso. Men han får mothugg från Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Av:  Staffan Dahllöf

De var inte bara oeniga – de var också oeniga om vad de hade talat om. Det stod klart efter ett möte i Bryssel mellan EU-ledningen och arbetsmarknadens Europaorganisationer på torsdagen, timmarna innan stats- och regeringscheferna inledde deras toppmöte.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso sa att det var full enighet om att EU ska respektera avtalsförhandlade löner i medlemsländerna:

– Lönerna kommer inte att bestämmas i Bryssel. Det är inget vi vill och det ger ingen mening. Men det måste vara möjligt för politiker att diskutera lönesättning och konkurrenskraft på en europeisk nivå, svarade han på en fråga från ST Press.

Wanja Lundby-Wedin deltog som ordförande för Europafacket, EFS, i det sociala trepartsmötet. Hon hade en helt annan utläggning av vad som blev sagt.

– Det var inte alls någon enighet runt bordet! Vi var jättetydliga i att EU överhuvudtaget inte skall diskutera lönefrågor. Nu riskerar vi åtgärder såsom ytterligare befogenheter till Medlingsinstitutet. Man vill sätta en grimma på parterna, sade hon.

Frågan om lönebildning ingår i europakten – nya förhållningsregler för de 17 EU-länder som använder euron, och för andra intresserade. Sverige omfattas inte direkt av det samarbetet.

Men frågan om lönenivåer och lönebildning återkommer i ett av sex lagförslag om ekonomisk styrning som EU skall enas om senast i juni. De reglerna kommer att gälla för alla.

För de privata arbetsgivarna hänger de två delarna ihop.

– Europakten är ett politiskt avtal om att öka integrationen. De sex lagförslagen handlar om hur det skall organiseras, sade Philippe de Buck, generalsekreterare för arbetsgivarorganisationen Business Europe.

De offentliga arbetsgivarna, representerade av organisationen CEEP, markerar ett visst avstånd från delar av förslagen om ekonomisk styrning.

– Man måste få ordning på statsfinanserna runt om i EU, men att hugga lös på viktiga offentliga tjänster är inte en väg framåt. Och vi måste utveckla en modern infrastruktur för att bevara vår konkurrenskraft, sade CEEPs ordförande Carl Cederschiöld efter trepartsmötet i Bryssel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA