Offentliganställda utsatta för hot och våld

ARBETSMILJÖ2018-05-14

Var tredje myndighetsanställd Jusek-medlem har utsatts för våld, hot, trakasserier, skadegörelse, mutförsök eller annan otillbörlig påverkan de senaste två åren, skriver två företrädare för förbundet i en debattartikel.

Juseks ordförande Sofia Larsen och vice ordförande Håkan Öberg skriver i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter att nästan var tredje medlem har utsatts för våld, hot, trakasserier, skadegörelse, mutförsök eller annan otillbörlig påverkan de senaste två åren. Det framgår av en undersökning som förbundet gjort bland medlemmar anställda vid olika myndigheter i landet.

Skillnaderna mellan myndigheterna är stora. På Kronofogdemyndigheten och Migrationsverket svarar mer än varannan att de har utsatts för hot, våld eller annan otillbörlig påverkan. På Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen svarar ungefär fyra av tio att de utsatts. Inom Sveriges Domstolar, Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten varierar det mellan var fjärde och var tredje.

Var tredje medlem har övervägt att byta arbete eller uppdrag som en följd av att ha utsatts för hot eller våld och var femte känner sig otrygg i sin yrkesutövning på grund av risken för hot, våld eller trakasserier:

”För Jusek är det oacceptabelt att våra medlemmar utsätts för hot, våld eller andra påtryckningar i sitt arbete, eller för den delen känner oro när de utför sina arbetsuppgifter. Vi kan inte heller acceptera att deras hälsa påverkas”, skriver Sofia Larsen och Håkan Öberg.

Det krävs många olika åtgärder för att minska problemen, bland annat ett förbättrat stöd till medarbetarna, ett förstärkt skydd för personuppgifter och ett stärkt straffrättsligt skydd mot hot och våld. Därför vill Jusek bland annat att det införs en ny typ av sekretess för uppgifter i folkbokföringen och skärpta straff för den som angriper en offentliganställd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA