Ogräset brer ut sig

KRÖNIKA2003-08-05
Av:  Jan-Åke Porseryd

Så här års är det en ren fröjd att flanera i Stockholms innerstad. Skir försommargrönska, blänkande vatten, skärgårdsbåtar, anslående byggnader.

Att kalla Stockholm för en av världens vackraste städer är inte fel. Utsikten från Stadshustornet, Västerbrons silhuett över Riddarfjärden, strandpromenaden runt Djurgården är attraktioner som ingen bör missa.

Parkerna i Stockholm var länge stadens stoltheter. De gav relief åt stenstaden, skänkte stadsmiljöerna dess individuella karaktär.

Att sköta om grönområdena – vårda gräsmattor, beskära träd, plantera blommor och ansa rabatter – var en högt respekterad syssla.

Det såg inte minst den legendariske parkbyggaren Holger Blom till som stadsträdgårdsmästare 1938–71.

Visst finns parkerna kvar: Vasaparken, Observatorielunden, Tantolunden, Vita Bergen m fl, m fl.

Men i dag stör parkerna skönhetsupplevelsen. Många års nedskärningar och spariver har sargat parkerna svårt.

De stora gräsytorna i t ex Humlegården och Rålambshovsparken är sorgligt vanvårdade. Ogräset brer ut sig och det gräs som återstår för en hopplös kamp mot hårt slitage. Inte på många år har jag upplevt att gräsmattor repareras, att ny fin jord läggs ut för att besås eller täckas med färdigt gräs.

Sveriges tio vackraste parker har utsetts av en jury av trädgårdsexperter. Ingen av de egentliga parkerna i Stockholm lyckades kvala in. Däremot en kyrkogård, Skogskyrkogården i södra Stockholm. (Skogskyrkogården är väl värd all uppskattning. Den är en arkitektonisk och trädgårdsmässig fullträff, som också blivit ett av FNs världsarv, men ändå ingen riktig park.)

Annars är det välvårdade parker runt om i landet som finns med på listan. Carl Johansparken i Norrköping, Trädgårdsföreningen i Göteborg, DBWs Botaniska Trädgård i Visby, Örebro stadspark för att ta några exempel. Det är bara att gratulera parkansvariga, och naturligtvis alla ni andra som bor på dessa orter med god trädgårdssmak.

Krönikören Susanna Popova i Svenska Dagbladet begår ett lustmord på Vasaparken. Hon hamnade nyligen där på en FestivalTivoliMarknad. ”Därinne mötte jag ett fullfjädrat litet helvete…Och några vilsna personer som försökte ha picnic på den en meter gräs som återstår runt det som en gång var engelskinspirerade Vasaparkens stolthet...Nu är Vasaparken varken nyttig eller vacker...Nu förfaller gräsmattor i väntan på konstgräs, konstfrusna isbanor, leklandskap i gummi och andra aktivitetscentra”.

Riktigt lika illa är det väl ända inte i de andra stora parkerna. Men vanvården har som sagt gått långt.

Den nya s-ledda majoriteten i Stockholms Stadshus höjde skatten för att förbättra tillvaron för medborgarna.

Jag hoppas de inte glömmer grönområdena. För även politikerna bör kunna hålla med om att välskötta parker är viktiga för människors välbefinnande.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA