Ojämnt underlag för sjukskrivningsbeslut

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-08-30

Försäkringskassan använder inte alltid det försäkringsmedicinska beslutsstödet för att bedöma rätten till sjukpenning på ett likformigt sätt. Det gäller exempelvis när en person har flera sjukdomar, konstaterar Riksrevisionen i en granskning.

Försäkringskassan utreder rätten till sjukpenning. Som stöd för bedömning av arbetsförmåga har handläggaren läkarintyg och ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd, som är framtaget av Socialstyrelsen och Försäkringskassan tillsammans. Det innehåller rekommendationer om bland annat sjukskrivningstid för olika diagnoser.

Syftet med beslutsstödet är att bidra till en kvalitetssäker och likformig sjukskrivningsprocess. Enligt Riksrevisionen infördes också beslutsstödet för att uppnå kortare sjukskrivningstider.

Riksrevisionens granskning bygger på registerdata och 723 slumpmässigt utvalda akter med psykiatrisk diagnos som huvuddiagnos.

Granskningen visar att det försäkringsmedicinska beslutsstödet inte alltid används på ett likformigt sätt. I en tredjedel av ärendena överskrids rekommenderad sjukskrivningstid. I knappt hälften av dessa ärenden motiveras inte avsteget av den sjukskrivande läkaren. 

Granskningen visar också att Försäkringskassan sällan begär komplettering av läkarintyg vid omotiverade avsteg från beslutsstödet.

För vissa diagnoser finns det en flexibilitet vad gäller rekommenderad sjukskrivningstid. Det kräver dock uppmärksamhet av Försäkringskassans handläggare, skriver Riksrevisionen, som lyfter fram utmattningssyndrom som exempel, den i aktgranskningen vanligaste psykiatriska diagnosen vid långtidssjukskrivning.

Enligt Riksrevisionen innehöll de läkarintyg som gällde utmattningssyndrom, information som talar för kvarstående kognitiva besvär, vilket indikerar den längre rekommenderade sjukskrivningstiden.

Riksrevisionens granskning visar också att andelen långtidssjukskrivningar med fler än en sjukskrivningsdiagnos är vanligt förekommande. Då ökar risken för att handläggarna inte använder det försäkringsmedicinska beslutsstödet – eller gör olika tolkningar, skriver Riksrevisionen.

Trots det sker sällan någon begäran om komplettering om handläggaren gör avsteg från beslutsstödet. Detta, skriver Riksrevisionen, indikerar brister i Försäkringskassans utredningsskyldighet. En grupp där begäran om komplettering på läkarintyg har ökat är dock för långtidssjukskrivna med psykiatriska diagnoser.

Riksrevisionen rekommenderar Försäkringskassan att se över användningen av det försäkringsmedicinska beslutsstödet vid psykiatriska diagnoser, detta särskilt vid förekomst av samsjuklighet.

Dessutom vill Riksrevisionen att regeringen ger Socialstyrelsen och Försäkringskassan i gemensamt uppdrag att kontinuerligt följa upp och utvärdera beslutsstödets vägledning om sjukskrivning samt användningen av rekommendationerna i handläggningen.

Psykiatriska diagnoser ökar

Mellan 2010 och 2015 ökade sjukfrånvaron. De psykiatriska diagnoserna stod för merparten av denna ökning. De vanligaste förekommande psykiatriska diagnoserna är olika typer av ångestsyndrom, stress och depressioner.

Kostnaden för sjukpenning och rehabilitering har ökat från 21 till 40 miljarder kr mellan år 2010 och 2016.

Källa: Riksrevisionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA