Ökade befogenheter för civilanställda

POLISEN2015-08-21

Civilanställda inom Polisen och Säpo får utökade befogenheter. Regeringen har beslutat om ändringar i polisförordningen, så att civilanställda bland annat får leda förundersökningar.

Polisförordningen har ändrats så att civilanställda ska kunna leda förundersökningar enligt rättegångsbalken, utredningar enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare och en del andra åtgärder som tidigare bara kunde utföras av poliser.

”Detta är en viktig del i att använda polisens resurser mer effektivt. Civilt anställda inom Säkerhetspolisen och polisen kan i och med beslutet leda förundersökningar”, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, i ett pressmeddelande.

Ändringen i förordningen innebär att den tidigare begränsningen av möjligheten att överlämna till någon annan än en polis att leda en förundersökning tas bort. Den som ska leda en förundersökning eller en utredning ska dock ha ett särskilt förordnande av myndigheten.Bara kvalificerade beslutsfattare som har den utbildning, kompetens och erfarenhet som krävs ska kunna få ett sådant förordnande.

Syftet med ändringarna är att kunna använda resurser och kompetens mer effektivt. Åtgärden är en av flera för att öka användbarheten av civilanställd personal inom Polisen, Säpo och Ekobrottsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA