Ökat samarbete mot konkursbrott

EKOBROTT2011-11-22

Ett utvecklat myndighetssamarbete ska minska det brottsliga fusket i samband med konkurser. Enligt en debattartikel kostar fusk med den statliga lönegarantin 150-200 miljoner kronor per år.

Den grova organiserade brottsligheten hotar och skadar de grundläggande värden som det öppna samhället bygger på. Det skriver Ekobrottsmyndighetens chef Eva Håkansson Fröjelin, rikskronofogde Eva Liedström-Adler, ordföranden i Rekon (Rekonstruktörs- och konkursförvaltarkollegiet) Odd Swarting och Ackordscentralens vd Mikael Kubu på debattplats i Dagens Nyheter. I samarbete med Skatteverket ska de fyra myndigheterna fördjupa sitt samarbete för att komma åt den grova ekonomiska brottsligheten i samband med konkurser.

”Numera nöjer man sig inte heller med att tillägna sig egendom före konkursen utan har också börjat lura till sig pengar genom den lönegaranti som betalas ut av länsstyrelsen. Bedrägerierna tycks ske i allt större skala och metoderna blir alltmer förslagna. Uppgifter om anställda som inte finns eller i vart fall inte varit anställda, presenteras för konkursförvaltaren. En försiktig uppskattning som gjorts inom ett myndighetsprojekt för Samverkan mot ekonomisk brottslighet (Sameb) i Stockholm antyder att de brottsliga angreppen mot lönegarantin i hela landet kan uppgå minst till 150–200 miljoner kronor per år”, skriver de fyra artikelförfattarna.

Angreppen mot lönegarantin kommer att vara central för det planerade samarbetet, där man också vill få ett närmare samarbete med konkursförvaltarna.

”Att minska de ekonomiska förlusterna i samband med konkurser skulle förbättra borgenärernas situation samtidigt som det vore ett effektivt och efterlängtat slag mot den grova organiserade brottslighetens hjärta.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA