Oklart med stöd till svensk film

UTREDNING2009-10-08

Stödet till svensk film har en osäker framtid. Regeringens utredare Mats Svegfors har inte lyckats få fram ett nytt filmavtal, utan föreslår istället höjd moms på bio för att finansiera stödet.

Mats Svegfors uppdrag har varit att ta fram förslag om hur filmpolitiken ska finansieras och utformas, efter att det att nuvarande filmavtalet löper ut 31 december 2010. I sin utredning Vägval för filmen bedömer han att förutsättningarna för ett nytt filmavtal är mycket osäkra. Därför föreslår han att biografmomsen höjs från 6 till 25 procent. Det skulle ge staten tillräckliga intäkter för att behålla de samlade stödresurserna i svensk filmpolitik så att de motsvarar minst nuvarande nivå.

Utredningen föreslår vissa förändringar av stödet till svensk film, för att ”främja konstnärligt och ekonomiskt risktagande, kvalitet och mångfald samt ökad tillgänglighet”. Också långfilmer och barn- och ungdomsfilmer som inte först går upp på bio ska kunna få statligt stöd. Utredaren föreslår en nationell satsning på digital bio, samtidigt som kvalitetsfilm och svenska filmklassiker på digital video ska stimuleras.

– Det vore mycket värdefullt med en förlängning av filmavtalet. Det skulle ge oss mer tid att lyssna och få in synpunkter i det fortsatta arbetet med utformningen av framtidens filmpolitik. Det skulle också ge oss bättre förutsättningar, inte minst då det ekonomiska läget i dag är bekymmersamt, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, M, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA