Oklart om a-kassa trots positiva löften

NYHET2003-12-17

Om drygt ett år höjs taket i sjukförsäkring och föräldraförsäkring från 7,5 till 10 basbelopp. Detta ”om det statsfinansiella läget så tillåter”.

Höjningen innebär att den som har lön upp till knappt 31000 kronor i månaden får 80-procentig ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet. Det nuvarande inkomsttaket är drygt 23 000 kronor, och i år beräknas 1,1 miljoner människor, 34 procent av alla heltidsarbetande, ha inkomster över den nivån.

Samma reservation angående statsfinanserna åtföljer det vagare löftet om höjt tak i a-kassan. Regeringen säger sig ha för avsikt att höja nivån under 2002, men anger inte hur mycket. Man säger dock att alla försäkrade ska få del av höjningen.

– Beskedet om sjuk- och föräldraförsäkringen är avgörande för tilltron till den generella välfärden, kommenterar TCOs ordförande Sture Nordh. Men det är oacceptabelt att regeringen inte ger ett entydigt besked om att a-kassetaket ska höjas, som tidigare utlovats.

Den lägsta nivån för föräldraförsäkringen, garantinivån, höjs från 60 till 120 kronor om dagen från 1 januari nästa år. De följande två åren ska garantinivån höjas ytterligare, till 180 kronor år 2004.

I finansplanen kritiserar regeringen försäkringskassans handläggning av bland annat sjukförsäkringen. Alltför många försäkrade möter oacceptabelt långa handläggningstider, och alltför många får bristfälliga eller felaktiga beslut.

– Det är ett hot mot rättssäkerheten och tilltron till den allmänna försäkringen, skriver regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA