Olika beredskap för beredskapsjobb

ARBETSMARKNAD2016-12-21

Ett par veckor efter jul ska Arbetsförmedlingen redovisa hur det nya programmet för beredskapsjobb i staten ska se ut. Men små myndigheter har svårt att klara att ta emot beredskapsarbetare, enligt webbtidningen Altinget.

De statliga myndigheterna ska nästa höst ta emot minst 500 beredskapsarbetare för tidsbegränsade anställningar. Därefter ska antalet öka, för att 2020 vara uppe i 5 000 beredskapsplatser. Myndigheterna får kompensation för lön och villkor enligt kollektivavtal, och Arbetsförmedlingen ska matcha personer till jobben.

Satsningen riktar sig till såväl långtidsarbetslösa som nyanlända invandrare. Beredskapsjobben blir ett åliggande för myndigheterna som skrivs in i nästa års regleringsbrev, och en förhoppning är att andra arbetsgivare tar efter exemplet.

”Regeringen gör bedömningen att staten måste sopa framför egen dörr om vi vill att andra arbetsgivare ska ta sin del av ansvaret”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Dagens Nyheter.

Enligt en rundringning som webbtidningen Altinget gjort har Kriminalvården redan lovat att ta emot 450 praktikanter i höst. Skogsstyrelsen, som redan har många personer på jobb i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, säger att man skulle kunna öka verksamheten kraftigt om man får täckning för kostnader utöver lön.

Men för mindre myndigheter kan uppdraget bli svårt att genomföra. Medlingsinstitutet med åtta anställda säger exempelvis till Altinget att de inte kommer att kunna erbjuda någon plats, och Skolforskningsinstitutet framhåller att lokalerna begränsar möjligheterna. ”Vi kommer att göra så gott vi kan, naturligtvis”, säger Lena Adamson på Skolforskningsinstitutet till Altinget.

Både Kriminalvården och Skogsstyrelsen ser framför sig att de kan komma att rekrytera personer till fortsatt anställning från den krets som erbjuds beredskapsarbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA