Olika syn på om polischefer utrett sig själva

POLISMYNDIGHETEN2018-11-21

Flera anställda i polisområde Norrbotten har anmält sina chefer för kränkning. I en anmälan till Arbetsmiljöverket hävdar huvudskyddsombudet att de berörda cheferna utrett sig själva – vilket arbetsgivaren menar inte stämmer.

Det är Polisförbundets huvudskyddsombud i Norrbotten som anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Han begär att myndigheten ska inspektera polisområde Norrbottens arbetsskadehantering och rehabiliteringsutredningar.

I anmälan pekar huvudskyddsombudet särskilt på tre arbetsskadeanmälningar om chefer som kränkt underordnade. Dessa har under våren skickats till polisområdeschefen för utredning. Men i stället för att utreda dem på polisområdesnivå har polisområdeschefen skickat dem vidare till de utpekade lokalpolisområdescheferna som därefter ”utrett och avslutat ärendena utan att skyddsombud och medarbetare varit delaktiga”, enligt anmälan.

Men polisområdeschef Håkan Karlsson säger till Norrländska socialdemokraten, NSD, att de aktuella ärendena hanterats enligt de rutiner som finns.

”Chefer har inte utrett sig själva. Det har företagshälsovården gjort och de är opartiska. Min uppfattning kvarstår att ärendena som de hänvisar till är korrekt utredda av företagshälsovården, men man kan säkert ha åsikter om ärendegången”, uppger han för NSD.

Enligt Polisförbundets anmälan stämmer inte det och huvudskyddsombudet Leif Lahti förklarar för Dagens Nyheter varför uppfattningarna går totalt isär.

”Jag menar att han pratar om något annat fall. I de ärenden jag hänvisar till har ingen företagshälsovård varit inkopplad utan de har skickats tillbaka till de här cheferna som sedan lagt ner ärendena”, säger Leif Lahti till Dagens Nyheter.

Men polisområdeschefen Håkan Karlsson står fast vid sin sak.

”Det är utrett av oberoende part, i detta fall företagshälsovården, det vill säga att mina chefer alltså inte har deltagit i handläggningen och de har inte utrett sig själva. Vi har haft tre möten om detta och vi ska ses igen så vi kan reda ut begreppen och vilka ärenden det handlar om” säger han till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA