Olycka med GI-Ola – lycka med Juul

KULTUR: BÖCKER2007-04-17
Av:  Sanna Töringe

Varför blir jag så provocerad? Jag bläddrar i GI-oraklet Ola Lauritzsons nya bok och känner mig ilsken som en tonåring.
Pigg, smal och glad är utgiven på Albert Bonniers förlag, och
i åtta (!) svartvita porträtt av författaren kan man se hur smal, glad och pigg han är när han hoppar högt, ligger bland
tusenskönorna på en äng, äter äpple, dricker vatten direkt ur en gammal brunnspump…

Det är egentligen inte innehållet i boken som retar mig, utan
cynismen bakom hela projektet. Vem vill inte vara lycklig? Jag tror inte att man blir glad av att följa GI-metoden. Men boken retar och lockar.

Jag läser om hur jag ska dricka smart och lära mig sova bättre, men det som drar är förstås råden om hur jag kan gå ner i vikt på fem veckor.

Det är det helsäkra konceptet med oemotståndligheten som får mig att se rött. Bojkotta snuskkommersiella bantningsböcker!

                                         •l•

Lycklig blir man däremot av att läsa bra skönlitteratur. Pia Juuls novellsamling Den gången med hunden (Kabusa förlag) kan man ta med sig ut i våren. Den är perfekt för parkbänkar. En novell hinner man alltid med, innan det blir för kallt om baken.

Juul har ett vattenklart språk och de korta texterna ger ofta oväntade vändningar, små överraskningar som man kan skratta eller humma lite nöjt åt.

Allt sker så snabbt, också i verkligheten. Snart är våren över, ta därför första bästa chans med en bra bok och en parkbänk.

                                         •l•

Natur och kultur har en tradition av att ta sig an utländska praktverk, som den nya Gay. En världshistoria, i översättning av Emeli André.

Med sitt stora format är den kanske inte direkt lämpad för parkbänken. Det är ett digert referensverk som man kan återkomma till gång på gång för att läsa om homosexualitet från antikens Rom fram till i dag.

Redaktören Robert Aldrich är professor i europeisk historia
vid universitetet i Sydney. I den långa inledningen utgår han från Australien, men leder direkt vidare ut över världen. Denna del av sexualitetens historia har varit mer eller mindre dold. Här finns en stor källa till kunskap om vad som accepterats under olika tider och i olika länder.

Ett rikt bildmaterial gör boken lockande att bläddra i. Det är i konst och litteratur som uttryck och längtan gestaltas. Det är också där vi kan se hur kärleken har uppfattats.

                                         •l•

Allra sist ett hett pocketboktips. Vladimir Nabokovs Lolita, i översättning av Aris Fioretos, är rätt och slätt ett mästerverk. (Albert Bonniers klassiker)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i ST Press.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA