Öppnare klimat på skattekontoret

FÖRDJUPNING: FÖRVANDLING2003-12-15

Hittills är erfarenheterna goda av mönsterprojektet i Falun. Klimatet känns öppnare. Individen blir mer ansvarsfull och medveten, är några omdömen.

När vi för ett år sen besökte projekt ”Mönsterkontoret” vid skattekontoret i Falun hade det precis kommit igång. Ergonomiundersökningar, belysningsmätningar och hälsotester hade gjorts och stressföreläsningar hållits.

Under år 2000 har projektet fortskridit.

– Jag tycker att det känns som om vi arbetar bättre nu och kan påverka själva, säger Magdalena Calles, studieorganisatör för ST-Skatt i Falun.

Visserligen har arbetsmängden inte minskat men de anställda är mer öppna för att be om hjälp vid arbetstoppar. Dessutom får ett tiotal personer nyrekryteras.

Också Annica Hjalmarsson, projektledare under förra året, drar samma slutsats:

– Vi anser att vi nu är på rätt väg. Hade inte alla anställda på förfrågan svarat att de ville vara med, hade vi inte startat projektet. Det kostar ju en del.

Det är viktigt att det når ner till individuella val och anpassningar. Människor måste själva pröva stolar etc, framhåller Annica Hjalmarsson. Genom det tar individen också ansvar och blir mer medveten.

Är detta dyrt?

– Både ock, svarar hon. De höj- och sänkbara skrivborden kostar mellan 8 000 och 20 000 kronor och köps in i etapper och efter behov. Sammanlagt har elva inskaffats, antalet anställda är ca 165.

Bland åtgärderna för att förbättra den fysiska arbetsmiljön märks inköp av ergonomiskt riktiga möbler och lampor, handlovsstöd mm, ändrad bildskärmsplacering och synkontroll.

Vidare har en träff hållits med samtliga anställda, där olika ämnen diskuterades – löner, konflikthantering, ”våga tala på möten”. Deltagarna föreslog själva åtgärder som dokumenterades.

Detta arrangemang liksom enhetsvisa träffar ingår i de grupp- och ledarinsatser som inköpts från en konsult. Syftet är att åstadkomma väl samarbetande arbetsgrupper.

Arbetet fortsätter i år med utbildning i stresshantering och kommunikation plus en konferens om framtiden.

Fakta

Hösten 1999 hängde ett hot om sanktioner från Yrkesinspektionen (YI) över skattemyndigheten i Gävle, dit skattekontoret i Falun hör.
För hög arbetsbelastning och för mycket datorstyrt arbete, konstaterade YI bl a.
Ett resultat blev att skattekontoret i Falun kom med i mönsterprojektet, som i sin tur ingår i ett större projekt där flera myndigheter deltar. Målet är att förbättra arbetsmiljön i vid bemärkelse och förebygga arbetsmiljöproblem vid datorstödd ärendehantering.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA