Orättvist – ja, men tänk ett steg till

FÖRDJUPNING2003-09-10

Ung nyanställd med högskoleexamen får lika mycket eller mer betalt än trotjänare med gedigen erfarenhet av samma arbete. Orättvist eller inte?

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Det är självklart att den som i flera år jobbat på en arbetsplats uppfattar den här typen av löneskillnader som orättvisa. Reaktionen är både mänsklig och naturlig, när man märker att ens eget arbete plötsligt är så mycket värt – i rummet intill, konstaterar Johan Tengblad, förhandlingschef på ST.

– Trots upplevd ögonblicksorättvisa är det viktigt att man diskuterar dessa frågor ordentligt på arbetsplatsen och försöker tänka lite framåt: Hög ingångslön för nyanställd är nämligen det bästa sättet att öka behovet att justera lönerna för redan anställda. Ingen vinner på att hålla nere ingångslönerna. Det är precis tvärtom!

Kravet på högskoleutbildning blir allt vanligare inom staten. ST bedömer att 80 procent av alla nyanställda de närmaste fem åren måste kunna visa upp högskoleutbildning.

Detta förutsätter en personalpolitik som garanterar en god löneutveckling samtidigt som den stimulerar de anställda till kontinuerlig kompetensutveckling. Ansvarstagande och karriärutveckling ska uppmuntras och premieras, framhåller Johan Tengblad.

I STs policy- och verksamhetsinriktning för 2004–2008, som kongressen ska ta ställning till i november, presenteras en ny lönepolitisk plattform för ST. Enligt den ska lönen till största delen sättas efter vilka krav som ställs på arbetet, det vill säga hur svårt ett arbete är.

Med ökad svårighetsgrad ökar behovet av utbildning och erfarenhet. Allt fler arbeten kräver högskoleutbildning.

– Arbetsuppgifternas svårighetsgrad ska naturligtvis stämma överens med kompetenskraven. Att dokumentera redan befintlig kompetens i form av så kallad validering är en viktig komponent i det livslånga lärandet, påpekar Johan Tengblad.

Andra kriterier vid lönesättning är skicklighet – hur arbetet utförs – och hur motsvarande arbete lönesätts på andra håll. Det är alltså marknadsmässiga löner som ska gälla oavsett om verksamheten utförs på uppdrag av aktieägare eller medborgarna.

Det går att påverka sin lön även om man saknar högskolekompetens. Man kan till exempel ta på sig svårare – inte fler – arbetsuppgifter och genom kompetensutveckling försöka bli bättre på det man gör.

– För att detta ska ge resultat måste det finnas en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare om vad som gäller och som de anställda känner till, säger Johan Tengblad.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA