Organisation kan stå på egna ben

DEBATT: BISTÅND2012-01-24

Replik till Sida stoppar stöd till fredsrörelse i ST Press nr 15/2011.

Under tio års tid har ST fått ekonomiskt stöd för att bygga upp och stärka colombianska kvinnoorganisationers förmåga att arbeta för fred. Under de senaste åren har det svenska utvecklingssamarbetet i Colombia strävat efter att öka det colombianska ägarskapet och sökt former för att bli mer strategiska i stödet till civilsamhällets organisationer. Sida och ambassaden har därför skapat en fond för att kanalisera stöd direkt till det colombianska civila samhället för insatser som bygger fred, demokrati och stöder mänskliga rättigheter.

Vår bedömning är att detta gör utvecklingssamarbetet mer strategiskt, transparent och effektivt, och att det stärker colombianska aktörer i deras arbete att på egna ben bidra till att bygga fred.

Konkurrensen om medlen till de svenska civilsamhällesorganisationer som är aktiva i Colombia har därmed hårdnat. I vår senaste ansökningsprocess lade vi i bedömningen stor vikt vid vilket mervärde den svenska organi­sationen bidrar med.

ST har bidragit till att tillsammans med ett colombianskt fackförbund bygga upp en livskraftig kvinno­rörelse i Colombia. När vi nu skall titta framåt bedömer vi att STs mervärde är mind­re i jämförelse med det som and­ra svenska organisationer presenterat.

Vi har fört en dialog med våra samarbetsparter för att förklara vårt synsätt och ge tid och möjlighet att söka alternativa finansieringskällor och utforma utfasningsplaner. Med ST – och IMP, Kvinnoinitiativet för fred – har den dialogen förts sedan november 2008.

Sida och ambassaden bedömer att IMP har utvecklats med stödet från ST. Nu kan IMP, precis som avsett, stå på egna ben. En av målsättningarna med allt utvecklingssamarbete är att bidra till hållbara processer som kan fortgå även efter att stödet avslutats.

Vi håller med ST om att IMPs verksamhet i Colombia är viktig för kvinnors roll inom fredsbyggande. Av den anledningen är det glädjande att konstatera att IMP är en av de 157 organisationer som i dagarna lämnat in sin ansökan till årets urvalsprocess inom Fonden för stöd till det colombianska civila samhället.

Marie Andersson de Frutos, Sveriges ambassadör i Colombia

Torgny Svenungsson, enhetschef utvecklingssamarbetet i Colombia, sida.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Bistånd
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA