"Organisationsmodellen påverkar såklart"

FÖRDJUPNING: LEDARSKAP2017-12-12

Hur ser du på en generaldirektörs möjligheter att påverka arbetsplatskulturen?

Lina Burström Bennehult, ordförande för ST inom Skolinspektionen:

–  Arbetsplatskulturen har två delar, tycker jag. För det första handlar det om värderingar och arbetsklimat. Till exempel att vi är schysta arbetskamrater, att vi hjälps åt, att vi inte diskriminerar och att vi inte har en sexistisk kultur. Där tror jag att generaldirektören kan påverka i lägre grad. Det handlar mer om det närmare ledarskapet, och det kan se väldigt olika ut mellan olika avdelningar och enheter.

–  För det andra handlar det om arbetsprocesserna och hur de är utformade. Där är det generaldirektören som beslutar om hur de ser ut. Vilken organisationsmodell som generaldirektören väljer påverkar så klart arbetskulturen. En snäv tidsram och fokus på snabb produktion kan bidra till en hårdare och mer stressad arbetsplatskultur.

Gunni Ekdahl, ordförande för ST inom Arbetsmiljöverket:

–  Myndighetens storlek spelar stor roll för möjligheterna, det handlar om möjligheten att vara ute. Vi har en generaldirektör som har en ambition att träffa personal, vara med på inspektioner och på möten. På Arbetsförmedlingen eller Skatteverket tror jag personligen att det inte är möjligt på samma sätt. Då måste du gå genom cheferna, och då kan det bli som det blir.

–  Vår generaldirektör försökte som ny att komma in med ett budskap och sätta ned foten. Det är klart att man lyssnar till det, om det sedan blir någon reell verkan längst ut i organisationen är svårt att säga.

–  En generaldirektör som vill påverka bör i sina samtal med chefer och ledningsgruppen ställa frågorna som rör arbetsplatskulturen, och sedan prata med personalen på alla nivåer i organisationen för att få en uppfattning om och hur det fungerar därute.

Lina Burström Bennehult, ordförande ST inom Skolinspektionen.
Lina Burström Bennehult, ordförande ST inom Skolinspektionen.
Gunni Ekdahl, ordförande ST inom Arbetsmiljöverket.
Bild: Casper Hedberg
Gunni Ekdahl, ordförande ST inom Arbetsmiljöverket.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA