"Orkar inte med en omorganisation till"

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-11-20

Dan Eliasson lämnar Försäkringskassan efter bara tre år. Myndigheten har just sjösatt en ny organisation. Nu är det viktigt att en ny generaldirektör inte gör en ny omorganisation, säger STs Siv Norlin.

I dag stod det klart att Dan Eliasson blir ny rikspolischef. Därmed lämnar han Försäkringskassan där han varit generaldirektör i bara tre år.

Siv Norlin, STs ordförande på Försäkringskassan, är bekymrad eftersom chefsbytet sker just när en ny organisation och beslutsstruktur har sjösatts.

– Det vi nu behöver minst av allt är en ny generaldirektör som ändrar på allt detta. Det skulle vara förfärligt. Organisationen skulle inte orka det, säger Siv Norlin.

Försäkringskassan har haft tre chefer under de snart tio åren som gått sedan myndighetsbildningen 2005: Curt Malmborg, Adriana Lender och Dan Eliasson. De tre generaldirektörerna slutade alla av helt olika skäl, säger Siv Norlin, och det går inte att se några samband, anser hon.

När Dan Eliasson tackade ja till att bli Försäkringskassans generaldirektör sade han i Publikt att han ville vårda personalen och komma tillrätta med den negativa stressen. Det har han inte lyckats med, säger Siv Norlin.

– Nej, det har han inte. Men han har jobbat för att försäkringshanteringen ska ske med en mer positiv människosyn. Besluten ska vara korrekta, men i uppföljning och samtal med kunderna ska det finnas en medmänsklighet. Det tycker jag att han jobbat bra med, säger Siv Norlin.

Av medarbetarundersökningarna framgick det att förtroendet för Dan Eliasson fick sig en allvarlig knäck i början av 2014. Medarbetarenkäten gjordes i april, strax efter att tidningen Expressen avslöjat att toppchefer på Försäkringskassan kunde misstänkas för jäv och brott mot efterforskningsförbudet.

– Dan Eliasson ansågs nog stå bakom de inblandade cheferna. Han tog inte tillräckligt avstånd och det tolkades som att han försvarade dem, säger Siv Norlin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA