Oron om natten

KRÖNIKA2003-08-05
Av:  Åsa Moberg

En sömnlös vårnatt slog jag på radion. Somliga behöver musik för att somna om i gryningen, för mig brukar samtal fungera bäst. Det som väcker intresse fungerar bäst för att koppla bort malande oro.

Det var uppenbart att också grannarna hade sömnproblem. Ljud hördes, människor gick på toa, flyttade en stol, slog på P2. Det var en vecka in på kriget och plötsligt insåg jag att även min sömn störs av att det är krig. Jag som trodde att den ångest som kan avläsas hos äldre släktingar och vänner, eller människor som flytt från egna krigsupplevelser, var något som enbart berörde dem. 

Min sömnlöshet berodde också på akut privatstress. Nästan alla jag känner lider av detsamma. Arbetslöshet, sjukdom, egen eller närståendes, ekonomiska problem, skolproblem, sociala problem. Och då talar jag om högpresterande, resursrika människor, som håller på att prestera sig till döds.

Det måste handla om samhällets sönderfallande förmåga att hjälpa sina medborgare, inte om brister i våra privata förmågor.

Kriget blir droppen som får ångestbägaren att rinna över. Hur ska världen överleva?

När jag i sömnlöshetstimmen mellan tre och fyra slog på Efter tre-reprisen med Lotta Bromé uppstod inte alls den vanliga insomningseffekten. Ett inslag handlade om att småfåglarna försvinner. Skogsbruket och jordbruket tar bort deras naturliga livsmiljöer.

Experten glömde nämna det vackra torra vädret. På min lilla holme i Västerdalarna har man kunnat sova utan myggnät flera somrar i rad nu. Då svälter småfåglarna.

Nästa inslag handlade om att våra pensionsbesparingar är i fara. Jag som pensionsparat allt jag förmått, säkert hinner pengarna försvinna lagom tills jag tänkte börja ta ut dem.

Konsumentverkets generaldirektör Karin Lindell avråder folk från att alls börja pensionsspara, det är inte säkert att det lönar sig ens ”på lång sikt”. Känner mig på ett löjligt sätt personligen lurad. Vad kan man lära av det? Att man aldrig någonsin ska ge en ung människa rådet att planera på lång sikt? Eftersom det inte finns någon lång sikt.

Den avskaffades på 1990-talet när marknaden tog makten. Sikten är just nu kortare än en vecka. Exakt hur kort kan man se på börsdiagrammens svängningar under Irak-krigets första dagar.

Efter tre-reprisen denna sömnlösa natt slutade med en snabbrepetition av ett inslag om vattenbristen i krigets Basra. Kommer inte vattenförsörjningen igång har vi en humanitär katastrof inom ett par dygn, sade en företrädare för Röda Korset. Den som dricker infekterat vatten och får diarré har inte en chans. Och om inget annat finns att dricka?

Den som har lätt för att oroa sig kan i tider som dessa drabbas av permanent sömnlöshet.

Om det låg någon sanning alls i krigsförespråkarnas argument är kriget över och Irak ”befriat” när ni läser detta. Varför kan jag inte intala mig att de hade rätt, så att jag skulle kunna somna om?

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA