Osäker tidtabell för rehabilitering

LEDARE2008-10-21

Samtidigt som långtidssjuka oroar sig för nya krav hävdar socialförsäkringsministern att rehabiliteringen redan fungerar bra. Men det är oroväckande att det utlovade stödet till sjukskrivna dröjer.

Den som är sjukskriven ska få hjälp att komma tillbaka till jobbet så snart som möjligt. Det borde vara en självklarhet. Men tyvärr har det inte fungerat så. Kunskapen om vad som kan hjälpa människor tillbaka till arbete har varit dålig, eftersom forskning och uppföljning kring rehabilitering varit eftersatt. Och även när det finns effektiva behandlingar har många långtidssjuka inte fått tillgång till dem – i alla fall inte utan långa väntetider.

Skulden kan sökas på många ställen. Vården har brustit. Arbetsgivarna har inte gjort sitt. Men det yttersta ansvaret vilar på politikerna. Och där är det tydligt att tidigare regeringar inte tagit frågan på tillräckligt stort allvar. Gårdagens sjukförsäkring var många gånger ett hyckleri, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i detta nummer av ST Press. Hon vägrar acceptera att människor lämnas åt sitt öde i en passiv sjukskrivning. Det är naturligtvis en klok och sympatisk grundinställning.

Problemet är att den hjälp som ministern vill ge de sjukskrivna dröjer. Först i somras skrev staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, under ett avtal om den rehabiliteringsgaranti Cristina Husmark Pehrsson talat så mycket om. Arbetet med att införa den har alltså just påbörjats. »Vi är ju glada för om den finns på plats inom tre till fyra år«, säger SKLs expert. Inte heller den utlovade satsningen på företagshälsovården kommer att vara igång inom den närmaste framtiden, konstaterar branschföreningen Svensk företagshälsovård.

Att bygga upp kapacitet i vården tar tid. Det är inte konstigt. Det märkliga är att den medkännande ministern valt att införa hårdare krav på de sjukskrivna långt innan hon lyckats stärka deras möjligheter att få hjälp och stöd. På detta område är alla nyheter nämligen redan på plats: Sedan 1 juli kan den som har arbetsförmåga, men inte klarar något jobb på den egna arbetsplatsen, tvingas lämna sitt jobb efter sex månader för att kunna få försörjning genom a-kassan.

Även om alla sjuka garanterades rehabilitering skulle de nya kraven vara tuffa. En sådan rätt har inte funnits – det var ju just därför Cristina Husmark Pehrsson ville införa den. Och trots att experterna och landstingen säger att det dröjer innan reformen fungerar har ministern en annan uppfattning: Den är snart på plats. Och förresten fungerar rehabiliteringen bra redan i dag. Och för övrigt är den landstingens ansvar.

Cristina Husmark Pehrsson är inte orolig. Men de människor som fortfarande får vänta på rätt vård medan de nya tidsgränserna kryper allt närmare känner knappast samma tillförsikt. Orsaken till detta är emellertid att de har skrämts upp av medierna, säger ministern.

Hennes självsäkerhet är anmärkningsvärd. För de sjukskrivnas skull får vi hoppas att hon får rätt. Men visar det sig att hon har fel kommer det politiska ansvaret att vila tungt på hennes axlar.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Inlagt av Johansson, fd … (ej verifierad) sön, 10/26/2008 - 22:18
Vem är det C Husmark Pehrsson tror att hon lurar? Ingen annan än sig själv skulle jag vilja säga.

Regeringen har infört något som de benämner "rehabiliteringskedja" men som inte har ett dyft att göra med rehabilitering, istället är det bara en "åtstraming"
Inlagt av Birgit Sjölander (ej verifierad) tors, 10/30/2008 - 22:00
Man kan ju undrar vad regeringen har i åtanke. Antingen är de verklighetsfrämmande eller man tror att man kan tvinga fram en ändring om man skärper reglerna. Tyvärr har svensk sjukvård till motsats från alla besvärjelser de senaste decenier rustats ner så till den milda graden att man får bättre vård i Kosovo än här i landet. En rehabilitering finns inte och tidigare välfungerande rehabiliteringskliniker har av ekonomiska skäl fått gå över till "arbetslivsrehabilitering". Detta är en tjänst Fk inhandlar för dyra pengar för att få professionell råd vad de egentligen redan visste att patienten inte klarar ett arbete. Friskare blir patienter i alla fall inte av detta. Man kan ju undrar hur mycket ärlig man är i dessa utredningar när man riskerar att inte få uppdrag nästa år, när man är för " patientvänlig". Hur kan man arbetsrehabilitera en människa när den inte är medicinsk rehabiliterad eller tom saknar rätt diagnos och därmed behandlingsunderlag? Hela systemet har varit en enda hyckleri, och kanske är man medveten om detta i regeringen men vorre det inte bättre att sadla hästen från rätt håll och börjar med att reformerar sjukvården? Eva Adam
Inlagt av Mattias (ej verifierad) ons, 11/05/2008 - 11:42
Jag blir förvånad över förvåningen som en del uttrycker. Varför utgå från antagandet att regeringen slarvar med analyserna, inte tänkt efter, gör saker i fel ordning osv?

Höj avgifterna och sänk a-kasseersättningen = öka desperationen och arbetskraftsutbudet, sänk tilltron till det generella systemet, spara pengar, försvaga facket.

Införa en "rehabkedja" som i praktiken bara är krav på den enskilde plus tillåta förtidspensionerade att jobba = öka desperationen och arbetskraftsutbudet, sänk tilltron till det generella, spara pengar.

Tvinga över folk från sjukförsäkringssystemet till arbetslöshetsförsäkringen som delvis är självfinansierad (egenavgifterna/arbetslöshetsavgifterna) = spara pengar och tvinga facken administrera skiten.

Öka arbetskraftsutbudet genom EU-rörlighet, arbetskraftsinvandring utan rättigheter, pigavdrag = öka utbudet av billig arbetskraft.

Försvaga facket = sämre skydd för lönerna.

Sämre arbetsmiljöinspektion = sämre skydd för hälsan och starkare ställning för dåliga arbetsgivare.

Ska jag fortsätta.....

I sammanfattning: Regeringen vet PRECIS vad de gör. Varför ska vi anta något annat?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA