Östersjösamarbete mot människohandel

INTERNATIONELLT2019-10-03

Jämställdhetsmyndigheten deltar i ett tvåårigt projekt där Sverige tillsammans med andra Östersjöländer ska arbeta för att stoppa människohandel för tvångsarbete.

Projektet Cape har enligt ett pressmeddelande från myndigheten tagits fram av Jämställdhetsmyndigheten i samarbete med en aktionsgrupp mot människohandel inom Östersjöstaternas råd. Syftet är bland annat att öka svenska myndigheters kännedom om människohandel och tvångsarbete.

Kunskapen om människohandel för tvångsarbete relativt låg i Sverige, konstaterar Jämställdhetsmyndigheten. Trots att Sverige har kriminaliserat alla former av människohandel och människoexploatering är antalet åtal för sådana brott lågt.

”Brott mot lagar och regler på arbetsplatser som restauranger, byggen eller städföretag får konsekvenser, inte bara för individer som faller offer för eventuell exploatering utan även för samhället och arbetsmarknaden i stort. Samtidigt ställs myndigheter i dag inför nya problem som kräver bredare kunskap och nya arbetssätt. Ett sådant problem kan vara tvångsarbete och arbetskraftsexploatering”, skriver myndigheten i sitt pressmeddelande.

Under de två år projektet ska pågå ska Cape bidra till att

  • öka myndigheters kännedom om människohandel för tvångsarbete,
  • stärka relevanta myndigheters kompetens i frågor kopplade till tvångsarbete.
  • genomföra en studie kring varför det är få åtal i Sverige gällande människohandel för tvångsarbete samt att undersöka vilka eventuella hinder som står i vägen för fler åtal.

Cape

Förkortningen Cape står för Competence building, Assistance provision and Prosecution of labour exploitation cases in the Baltic Sea Region.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA