Östtyskars ångest – Piafs ånger

KULTUR: FILM OCH DVD2007-03-28

Biografier på bio brukar vara smärtsamt förutsägbara och devota historier. Manusformeln är klar på förhand: Huvudpersonen är en kantig men älskvärd fritänkare mitt i en flock av får, som inte har vett att uppskatta en stjärna när de ser en.

Tidiga motgångar följs av fundamental framgång och så får skeptikerna sitta där med lång nos. Lite knarkmisär på det, och sedan är det bara att klämma in huvudpersonens namn i manuset.

Franska La vie en rose är ett undantag (förutom det där med knarket, då). Edith Piaf är i denna film otrevlig, oberäknelig och omöjlig att sympatisera med. Till en början, vill säga. Snart börjar dock hennes öde och person krypa in under skinnet, och när Piaf i slutscenen vacklar fram över estraden och sjunger Je ne regrette rien, kan man vara ganska så säker på att hon ångrar ganska mycket. Om man, till skillnad från undertecknad, dessutom tillhör sparvens fanclub har man få skäl till att missa just denna »biopic«. (bio 30/3)

                                             •l•

Ett ännu större måste är Extras. Brittiska duon Ricky Gervais och Stephen Merchant, männen bakom världens roligaste tv-serie The Office, har ju även gjort tvåan på den listan, Extras, som visades i Sveriges Television förra året. Precis som i The Office spelar Ricky Gervais här en patetisk men älskvärd man som törstar efter uppmärksamhet, nu dock som statist i stora filmproduktioner. Den andra säsongen gick på BBC i höstas, kommer sannolikt snart på svensk tv, men finns redan nu att tillgå på dvd (31/3).

Så gör även det tyska dramat De andras liv. Ja, ni har ju hört talas om den förr: Först fick regissören Florian Henckel von Donnersmarck den svenska guldbaggen för bästa utländska film och sedan blev han nog nästan lika glad när han inkasserade en Oscar i samma kategori. Väl förunnade priser för en mästerligt berättad rekapitulering av den östtyska stasiångest som många människor levde under för inte så länge sedan. (dvd 14/3)

                                             •l•

Nyligen försökte ju Brian De Palma, utan större framgång, göra James Ellroys tunga roman Svarta Dahlian rättvisa – ni vet, mord, otrohet och fala kvinnor i 40-talets Hollywood. Trots tidstypiska bilar, kostymer och replikskiften luktade det mer formalin än levande historia. Till min förvåning råder det motsatta förhållandet i den genrebesläktade Hollywoodland (visserligen 50-tal, men ändå). Här gör den vanligtvis stelbente Ben Affleck ett överraskande vigt porträtt av en skådespelare på deken, George Reeves, vars roll som Stålmannen förföljer honom in i döden. Spännande, välspelat och inte så lite tragiskt. (dvd 14/3)

Välspelat är bara förnamnet när det gäller Claude Chabrols filmer. Inte minst tack vare att han ideligen lyckas engagera isdrottningen Isabelle Huppert till sina huvudroller. I Maktens rus gör hon en undersökningsdomare som går i clinch med maktfullkomlighet och korruption. Det är en mycket fransk angelägenhet, om en verklig ekonomisk skandal i Frankrike, som nog gör sig bättre om man har bakgrundsfakta klart för sig. Sålunda inte någon av Chabrols bästa, men den mannen har ju onekligen en hög lägstanivå. (bio 13/4)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist. Han tipsar om film och dvd i ST Press.

La vie en rose är något så ovanligt som en oförutsägbar biografisk film.
La vie en rose är något så ovanligt som en oförutsägbar biografisk film.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA