Överfallen och slagen på jobbet

ARBETSMILJÖ2010-10-19

Lisbeth Andersson på Arbetsförmedlingen i Skövde blev blåslagen när en arbetssökande gav sig på henne med knytnävarna. Hot och våld mot arbetsförmedlare har ökat, visar Arbetsförmedlingens egna siffror.

Vi är i rum 103 på Arbetsförmedlingen i Skövde och Lisbeth Andersson visar hur hon tryckte sig in i ett hörn av rummet och försökte skydda sig med händerna över huvudet.

Det var vid ett möte i augusti 2009 som en arbetssökande plötsligt höjde rösten.

− Då gjorde jag som jag brukar, försökte avsluta på ett vänligt sätt och gick och ställde mig vid dörren.

Knytnävsslag mot huvudet

Precis när den arbetssökande skulle passera henne slog han en kasse mot hennes tinning. Därefter slog han gång på gång med knyt­nävarna mot hennes huvud.

− Jag fick bulor stora som tennisbollar och var helt blå.

Hon berättar att hon skrek så högt att det hördes till andra våningen. Ambulans och polis tillkallades. Mannen greps och erkände, men släpptes senare samma kväll.

Lisbeth Andersson var sjukskriven i en vecka och hade samtal med företagshälsovården. På arbetsplatsen byggde man om ett par rum och skapade flykt­vägar med dörrar mellan rummen. Men det går att göra mer, tycker Lisbeth Andersson:

− Vi borde få personliga larm, säger hon.

Mannen är nu dömd till 50 dagars samhällstjänst och skadestånd på             10 000 kronor.

− Det känns inte som om jag fått upprättelse. Jag har ju bara utfört mitt jobb, säger Lisbeth Andersson.

Sa att han skulle kunna döda

En annan arbetsförmedlare i mellersta Sverige berättar för ST Press hur hon utsatts för hot. På grund av sin rädsla och eftersom rättegång väntar vill hon vara anonym.

Hon är specialiserad på arbets­sökande med funktionshinder. I mars i år satt hon i kundtjänsten då hon såg en av »sina« sökande i kön. Han var irriterad och hon gick fram och erbjöd honom hjälp. De satte sig ned vid hennes arbetsplats.

− Helt plötsligt säger han att han kan komma tillbaka och döda tio personer på Arbetsförmedlingen och sedan sig själv. Och samtidigt pekar han med fingrarna riktade som en pistol mot huvudet, säger hon sakta.

Hon försökte först tala honom tillrätta och fick honom att vänta medan hon hämtade sin chef. Efter en stund lämnade mannen lokalen. Efter att han gått stängdes Arbetsförmedlingen och polisen larmades.

− När polisen kom, så kom chocken och jag var tvungen att sätta mig ned med huvudet mellan benen. Jag bara skakade.

Ansågs inte vara arbetsskada

Efter händelsen fick kvinnan hjälp av

företagshälsovården. I några dagar jobbade hon på som vanligt, men sedan kom problemen. Hon fick ångest­attacker, kunde inte sova och var rädd. Mannen hade först häktats, men släppts i avvaktan på rättegång. Arbetsförmedlaren blev sjukskriven på heltid. Nu arbetar hon 25 procent.

Händelsen anmäldes i myndighetens incidentrapporteringssystem, men det dröjde ett par månader innan hon fick reda på att hon även kunde anmäla den till AFA, som sköter de kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringarna.

I juni kom avslaget. Den nämnd som bedömer frågorna ansåg inte att hoten var av sådan kvalificerad art att de kunde anses utgöra ett arbetsolycksfall.

På AFA Försäkring konstaterar Helen Claesson, försäkringsspecialist, att hot inte nämns specifikt i avtalet för staten. Hon vill inte gå in på enskilda fall, men generellt gäller att hot måste vara så allvarliga att de kan likställas med ett vålds- eller misshandelsfall.

Arbetsförmedlaren har nu överklagat ärendet.

− Jag tänker att om min skada inte ger någon ersättning, vad är då försäkringen värd? Jag är begränsad i mitt liv på grund av något som hänt på jobbet, säger hon.

Grupper med svåra diagnoser

Fredrik Andersson är arbets­miljöansvarig för ST inom Arbets­förmedlingen. Han har märkt av att hot och våld mot arbetsförmedlare på kort tid har ökat.

Även Arbetsförmedlingens personalchef, Annette Ekström, bekräftar den bilden.

− I lågkonjunkturen har vi mött många som reagerar med ilska, men också helt nya grupper med svåra diagnoser, säger hon.

Fredrik Andersson tycker att arbetsgivaren måste göra något. Han tycker att man ofta hänvisar till utbildning av personalen i bemötandefrågor, när det egentligen handlar om vilka uppdrag myndigheten får. Uppdrag som de anställda inte alltid har rätt förutsättningar för att klara.

− Vi måste få bättre koll på vilka vi inte ska möta ensamma som arbetsförmedlare, säger han.

Handlingsplan på väg

Annette Ekström säger att Arbetsförmedlingen inom kort kommer att ta fram en handlingsplan för den nya situationen.

− Det finns all anledning att ta lärdom av Försäkringskassans erfarenheter, eftersom de har erfarenhet av kon

takter med de här grupperna.

Lisbeth Andersson <br>FOTO: Mikael Ljungström
Lisbeth Andersson <br>FOTO: Mikael Ljungström

Fakta försäkringsskyddet

- Parterna på arbetsmarknaden har i kollektivavtal kommit överens om att de anställda ska omfattas av en arbetsskade­försäkring.

- Försäkringen sköts av AFA Försäkring, ett bolag som ägs av arbetsmarknadens parter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA