Övergrepp skakar facket på SiS

SIS2010-06-08

Ungdomar som får sina kläder avslitna, som hålls inlåsta i celler utan toalett och tvingas torka upp spyor och avföring. Radioprogrammet Kalibers rapportering om missförhållanden på SiS ungdomshem upprör även facket.

– Jag blir berörd och väldigt ledsen. Jag har aldrig hört talas om något som liknar de övergrepp som beskrivits i radio och tidningar, säger Tobias Bjerman, ST inom Statens institutionsstyrelse, SiS.

Han vill ändå inte ifrågasätta riktigheten av det som förmedlats: bland annat hur ungdomar isolerats och fått torka upp sin egen avföring och våldtäktsoffer fått kläderna avslitna av manliga vårdare.

»Går inte att försvara«

– Det är inget snack om att det har begåtts felaktigheter och de går inte att försvara.

Men Tobias Bjerman, som själv jobbat i snart 20 år inom SiS, säger att det ändå inte är så vardagen ser ut på behandlingshemmen. Och han befarar att rapporteringen leder till generaliseringar. Något som kan få alla dem som gör sitt bästa att känna att de inte gör något bra jobb.

– I vårt arbete måste vi ibland använda oss av våra särskilda befogenheter som avskiljning och visitering, både för ungdomarnas och för personalens skull. Men det görs i de allra flesta fall på ett korrekt sätt och enligt våra etiska riktlinjer. Alternativet vore polishämtning eller tvångsintagning på sjukhus.

Många är korttidsanställda

Han säger också att det före­kommit händelser inom SiS som inte är okej:

– Ibland fattas felaktiga beslut och det finns exempel på institutioner med många vikarier och en personalgrupp som utvecklar en dålig jargong, men det hör inte till vanligheterna i dag.

En fjärdedel av dem som jobbar på SiS-hemmen är korttidsanställda och enligt den arbetsmiljöundersökning som ST gjorde 2008 hade 75 procent utsatts för våld eller hot om våld, säger Tobias Bjerman.

– Vi har fått svårare arbetsuppgifter och den ryckiga ekonomin gör att man tar in vikarier som inte alltid har den kompetens som krävs. Men det ursäktar absolut inte de övergrepp som beskrivits i medierna.

Tobias Bjerman.<br> Foto: ANDREAS CARLSSON
Tobias Bjerman.<br> Foto: ANDREAS CARLSSON

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA