Översyn av lag efter Vaxholmsdom

VAXHOLM2008-03-06

Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth ska utreda hur svensk lagstiftning behöver justeras efter domen i det uppmärksammade Vaxholmsmålet. Det beslutade regeringen i dag.

Det var för drygt tre år sedan som fackförbundet Byggnads försatte ett skolbygge i Vaxholm norr om Stockholm i blockad. Orsaken var att det lettiska byggföretaget Laval vägrade teckna svenska kollektivavtal för sina anställda.

Konflikten fortsatte i Arbetsdomstolen, som bad EG-domstolen bena ut om de fackliga stridsåtgärderna stred mot den fria rörligheten inom EU. I ett uppmärksammat utlåtande konstaterade EG-domstolen i december i fjol att kollektiva stridsåtgärder är en grundläggande rättighet – men att Byggnads agerande inte stod i proportion till det allmänna intresset, och att det hade begränsat den fria rörligheten.

Nu har regeringen gett Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet, i uppdrag att utreda hur svensk lagstiftning behöver ändras efter EG-domstolens utslag, och hur sådana ändringar kan se ut. Till sin hjälp kommer utredaren att ha EG-rättslig och arbetsrättslig juridisk expertis.

– Claes Stråth är med sin långa erfarenhet och sina gedigna kunskaper om förhållandena på svensk arbetsmarknad en utmärkt person för uppdraget, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i ett pressmeddelande. Dessutom har han stort förtroende hos arbetsmarknadens parter vilket är mycket värdefullt i detta sammanhang.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA