Översynen var redan planerad

FÖRVALTNING2011-04-01

Översynen av den lokala medborgarservicen är planerad sedan tidigare, förklarar förvaltningsminister Stefan Attefall. Men han anser att Försäkringskassans beslut att lämna servicekontoren stökat till spelplanen.

I går, torsdag, aviserade regeringen att Statskontoret ska göra en översyn av vilket behov det finns av myndighetsgemensam lokal service. Översynen ska även ge regeringen underlag till att bestämma om samarbetet ska vara frivilligt eller inte.

Enligt civil- och förvaltningsminister Stefan Attefall har uppdraget till Statskontoret inte något direkt samband med Försäkringskassans beslut att lämna de drygt 100 servicekontor som man i dag driver tillsammans med Skatteverket.

– Bakgrunden till översynen är en tidigare utredning om servicecenter och den förvaltningspolitiska propositionen, förklarar han.

Utredningen från 2009 föreslår att det ska finnas lokala servicecenter i varje kommun.

Stefan Attefall säger att flera remissinstanser ville veta mer om hur stort behovet är av lokala servicekontor.

– Utredningen ger inget riktigt svar på det och nu ska vi diskutera hur vi kan gå vidare.

Men Försäkringskassans beslut att avveckla sin närvaro i servicekontoren har gjort att frågan blivit mer aktuell, menar Stefan Attefall.

– Det har stökat till spelplanen, säger han.

Huruvida Statskontorets översyn och eventuella efterföljande beslut kan leda till att Försäkringskassan blir kvar på servicekontoren, kan Stefan Attefall inte svara på.

– Men Försäkringskassan är en myndighet med många möjligheter att tänka ett varv till, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Undrande (ej verifierad) lör, 04/02/2011 - 11:29
Ministern antyder att FK kan tvingas tänka om. Varför pressar inte reportern honom på denna punkt?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA