STs förbundsordförande Britta Lejon väntar med spänning på extrakongressens beslut om namnbytet. Utgången är oviss.
Bild: Casper Hedberg
STs förbundsordförande Britta Lejon väntar med spänning på extrakongressens beslut om namnbytet. Utgången är oviss.

Ovisst inför beslut om namnbyte

ST2017-10-10

På förbundets extrakongress 24 oktober avgörs det om ST ska byta namn till Sterka. In i det sista är det oklart om namnbytet kommer att gå igenom. ”Jag är jättenervös”, säger förbundsordförande Britta Lejon.

För att det nya namnet ska gå igenom krävs att två tredjedelar av kongressledamöterna röstar för förslaget.

– Min bedömning är att en majoritet av medlemmarna är positiva just nu, men inte så många som två tredjedelar, säger Britta Lejon.

Publikt har pratat med ett antal avdelningsordförande inom ST om hur de ställer sig till namnbytet några veckor innan extrakongressen. Av dem är lika många för ett namnbyte som emot.

Flera är också osäkra eller har inte bestämt hur de ska rösta.

– Vi har stött och blött detta inom avdelningsstyrelsen och det lutar åt att vi kommer att stödja förslaget, säger Anneli Gårdbäck, avdelningsordförande för ST inom CSN.

Inom Kriminalvården har man – precis som flera andra avdelningar – valt en öppen process som innebär att avdelningens kongressledamöter varit ute och pratat med medlemmar för att bilda sig en uppfattning om hur de ställer sig.

– Det ser inte så bra ut, säger Per Sunneborn, ordförande för ST inom Kriminal­vården.

Han beskriver att medlemmarna ser namnbytet som en konstruerad fråga som tar tid och pengar från viktigare verksamhet. Dessutom är ST ett djupt rotat namn inom Kriminalvården.

– De senaste tio åren har vi fördubblat antalet medlemmar. ST inger respekt och är ett namn som man är stolt över, säger Per Sunneborn.

Ett av Britta Lejons starkaste argument för ett namnbyte är att undersökningar visar att ST är okänt bland poten­tiella medlemmar.

– Trots att vi hetat ST i över tio år vet många inte vilka vi är, och vi blandas samman med andra aktörer. När vi ska värva nya medlemmar är det ett stort problem, säger Britta Lejon.

Att förbundet ska heta just Sterka motiverar hon med att det beskriver vad förbundet finns till för.

– Vi vill stärka våra medlemmar och dessutom arbetar våra medlemmar med att stärka det svenska samhället och demokratin, säger Britta Lejon.

Många medlemmar har reagerat över stavningen, Sterka med e, och tycker att det ser felstavat och konstigt ut.

– Jag förstår den reaktionen. Men vi kan inte stava det med ä. Det hade blivit svårt att varu­märkesskydda och vi skulle aldrig kunna hindra andra aktörer från att använda ordet eftersom det är ett verb. När vi stavar Sterka med e blir vi unika.

En annan invändning som framförts mot Sterka är att det också måste förklaras, precis som ST måste förklaras i dag. Vad säger du om det?

– Till skillnad mot nuvarande namn så är jag övertygad om att Sterka, efter en inledande period av förklarande, har en stark utvecklings­potential. Det är unikt och med tiden kommer det att bli tydligt kopplat till förbundet.

Flera av de avdelnings­ordförande som Publikt pratat med berättar att de själva inledningsvis var väldigt skeptiska till namnet Sterka, men att de blivit mer positiva ju mer information de fått.

– När vi i avdelningsstyrelsen först fick höra namnet Sterka reagerade vi med ett stort frågetecken. Men när förbundsstyrelsen kom hit och informerade och satte in namnet i ett sammanhang kände vi att det kanske inte är så dumt ändå, säger Maria Gustavsson, ordförande för ST inom Jordbruks­verket.

Förbundsstyrelsens medlemmar reser nu runt och försöker informera så många medlemmar som möjligt om tankarna bakom namnet Sterka. Men tiden är knapp.

Om extrakongressen röstar ja till namnförslaget 24 oktober så träder det i kraft omedelbart. Om kongressen där­emot röstar nej, så kommer förbundet att fortsätta heta ST.

– Då får vi leva med ST i ett antal år framöver. Det finns inget annat alternativ och vi kommer inte att dra i gång någon ny namnbytarprocess, säger Britta Lejon.

Vad skulle ett nej betyda för din ställning som ordförande?

– Många skulle nog se det som en prestigeförlust för min del. Personligen skulle jag bli besviken och tappa sugen ett tag, men det handlar om ett namn, det är inte en fråga om liv eller död.

Per Sunneborn, ST inom Kriminalvården.
Bild: Casper Hedberg
Per Sunneborn, ST inom Kriminalvården.
Annelie Gårdbäck, ST inom CSN.
Bild: Sören Fröberg
Annelie Gårdbäck, ST inom CSN.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

namnbyte Sterka
Inlagt av Devang Parekh (ej verifierad) tors, 10/12/2017 - 12:50
Ordet Sterka är ett isländskt ord som betyder stark på svenska.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA