Annons:
Bild:Janetta Nyberg
Koncentration
På jobbet
AVGustav Berg2 kommentarerTyck till!

Övningarna som kan förbättra din koncentration

Telefonen plingar till, mejl trillar in – och vad är det egentligen som kollegerna pratar om? Distraktionerna på jobbet kan vara många och det är lätt att tappa fokus. Men det finns knep som kan hjälpa oss att öva upp vår koncentration.

Hur bra resultat vi når och hur effek­tivt vi arbetar påverkas av vår koncentrationsförmåga. Det menar Elaine Åstrand, som är forskare inom hälsoteknik vid Mälardalens högskola.

– Förmågan att koncentrera sig hänger samman med arbetsminnet och uppmärksamheten, säger hon. 

Arbetsminnet används för att komma ihåg information under en kort tid, medan uppmärksamhet handlar om hur vi väljer ut vissa saker att fokusera på medan vi ignorerar andra. 

För att träna upp sin koncentrations­förmåga jobbar man främst med arbets­minnet. 

– Det finns många studier som visar att man genom träning kan öka kapaciteten på sitt arbetsminne och på så sätt öka sin koncentrationsförmåga, säger Elaine Åstrand. 

Hon menar att ett av de vanligaste sätten är att använda ett speciellt data­program, eller en app, som är utvecklad för just detta. Dessa så kallade brain games finns att köpa eller att ladda ned kostnadsfritt på nätet. 

För att dessa program ska få effekt måste man använda dem regelbundet. Ofta rekommenderas man att i början träna runt 30 minuter om dagen, fem dagar i veckan under fem veckor. 

Medan man använder programmet får man återkoppling på sin prestation – man får veta om det går bra eller dåligt, och svårighetsgraden anpassas successivt.

Även Edita Lemonnier, verksam psykolog och KBT-terapeut, menar att dessa digitala träningsprogram för arbetsminnet fungerar väldigt bra för att stärka koncentrationsförmågan. 

– Det är en väldigt konkret metod som man kan använda och dessa program används också mycket i behandlingen av patienter med till exempel adhd. Men det fungerar för alla som vill stärka sitt arbetsminne och därmed sin koncentration. 

Både Elaine Åstrand och Edita Lemon­nier säger att det egentligen handlar om den gamla klassiska principen »övning ger färdighet« – ju mer man använder sitt arbetsminne, desto mer stärker man det och desto enklare blir det att koncentrera sig. 

– Aktiviteter som kräver att man koncentrerar sig, och där man måste behålla mycket information i huvudet samtidigt, tränar arbetsminnet, säger Edita Lemonnier.

Hon ger flera exempel på sådana akti­viteter: det kan vara att spela schack, lösa sudoku, utöva en sport som kräver mycket koncentration eller till och med läsa en bok som kräver att du till exempel kommer ihåg flera personer samtidigt. 

Edita Lemonnier understryker dock att det inte är bra att överdriva träningen, utan att det tvärtom är bra för koncentration och arbetsminne att låta kroppen återhämta sig.

– Det är viktigt att man har en balans mellan jobb och fritid, och mellan att vara aktiv och vila. Om man hela tiden presterar och aldrig slappnar av och återhämtar sig kommer det också att påverka koncentrationen. 

Stress är nämligen någonting som är väldigt kontraproduktivt för koncent­rationen. Edita Lemonnier säger att koncentrationssvårigheter även kan vara ett symptom hos människor som söker hjälp för utmattning eller nedstämdhet. 

Hon rekommenderar mindfulness och meditation. 

– Både meditation och mindfulnessövningar stödjer en väldigt stor mängd kognitiva funktioner och stärker prefrontalloben, den del av hjärnan som står för bland annat planering, genomförande och exekutiva funktioner.

Dessutom, menar Edita Lemonnier, gör mindfulness ofta att man blir mer reflekterande och närvarande »här och nu« – och detta stärker koncentrationen.

Samtidigt varnar hon för att det kan finnas andra saker som står i vägen för att kunna koncentrera sig i vardagen och på jobbet. 

– Livet är ju så komplext. Även om ens arbetsminne är upptränat så har man ju en massa andra vanor kvar som kanske stör en i arbetet. Man kanske skjuter upp saker eller är dålig på att organisera sitt arbete. Dessutom ska man ju som människa hantera sina tankar, sina känslor och sina impulser, och allt det här kan störa ens koncentration. 

Så kan du stärka din koncentrationsförmåga

Digitala minnesträningsprogram. Så kallade brain games är utvecklade för att stärka arbetsminnet, vilket ger bättre koncentrationsförmåga. Dual n-back är en variant av dessa. Det finns kostnadsfritt att ladda ned på nätet.

Motion och sport. Att motionera stärker kroppens återhämtningsförmåga. Om man dessutom utövar en sport som kräver mycket koncentration fungerar det som övning för arbetsminnet. Motion kan också vara social och öka ens välbefinnande. 
Musik. Att spela ett instrument kräver ofta stor koncentration och är en bra övning för arbetsminnet. Samtidigt motverkar musik stress och hjälper oss att slappna av – en förutsättning för att kunna koncentrera sig.
Meditation och mindfulness. Att bli mer medveten och närvarande i nuet är tydligt kopplat till koncent­ration och koncentrationsför­måga. Mindfulnessövningar kan också bidra till en mer reflekterande och stressfri livshållning – vilket kan höja koncentrationsförmågan. 

Inlagt av Jonas sön, 07/08/2018 - 08:34
Förstår din poäng men är det inte en dubbelriktad gata. Vi som anställda har väl ett eget ansvar att bli så bra som vi kan på detta?
Inlagt av Anne ons, 04/27/2016 - 15:16
Jag tycker inte att Facket ska lägga ansvaret för att lösa fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor på den enskilda endividen!
Hur tänkte ni nu?
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.