På PRV går de flesta med i ST

FÖRDJUPNING: MEDLEMSVÄRVNING2003-07-30

Vid PRV i Sundsvall är det stor omsättning på personal. De flesta är handläggare och i princip samtliga rekryteras till ST.

Av:  Christian Örjestål

Patent och Registreringsverket, PRV, i Sundvall har ungefär 500 anställda. De ansvarar för verkets verksamhet rörande registrering av företagsformer, konkurser och näringsförbud.

Den största yrkesgruppen vid arbetsplatsen är handläggare. Det finns även en speciell juristavdelning som arbetar med juridiska tolkningsfrågor och rådgivning. ST är det största facket med sina, närmare, 300 medlemmar.

Kicki Lindblom arbetar som handläggare och är, sedan ett år tillbaka, arbetsplatsombud för ST. Hon berättar att nyrekryteringen vid PRV är enkel.

– Vår organisation är uppdelad i så kallade ”Team”. Varje team består av 20 personer och ST har ett arbetsplatsombud i varje team. När en nyanställd kommer till sitt team finns arbetsplatsombudet redan där – och i princip är alla de övriga i teamet också STare. De flesta finner det naturligt att bli medlemmar.

Kicki Lindblom tror att ett gott mottagande från facket är viktigt för en blivande medlem. Men även rabatter och erbjudanden kan göra sitt för att underlätta rekryteringen.

– Personligen gick jag över från mitt gamla fack till ST för den förmånliga rabatten på medlemskapet. Som ny medlem betalar du 125 kronor för hela första halvåret, det lockar många. Sedan driver ST en bra facklig verksamhet här vid PRV och det är också ett bra argument för ett medlemskap.

PRV i Sundsvall är en ung arbetsplats. Medelåldern är ungefär 35 år.

– Även de yngsta som kommer hit tycker att det är självklart att gå med i facket. Vi har några oorganiserade men det är ytterst få. De flesta vill vara medlemmar. Om det är enkelt att rekrytera bland handläggarna verkar det svårare att rekrytera bland andra yrkesgrupper.

– Vi har någon medlem som är jurist men många jurister väljer att gå med i Jusek. Vi måste visa att vi är ett bra fack – och hoppas att de uppmärksammar det. På så sätt kan vi nå juristerna också. En jurist som medlem är en början – sedan får vi bygga vidare på den siffran.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA