På väg mot ett nytt förbund

ST2003-12-16

STs förbundsstyrelse har beslutat inkalla extrakongress i december. Det skedde sedan STs ombud kommit fram till att Trio-arbetet ska fullföljas. Enigheten var nästan total om att tillsammans med HTF, SKTF och FF bilda ett nytt förbund.

STs förbundsstyrelse har beslutat inkalla extrakongress i december. Det skedde sedan STs ombud kommit fram till att Trio-arbetet ska fullföljas. Enigheten var nästan total om att tillsammans med HTF, SKTF och FF bilda ett nytt förbund.

– Om inte arbetet med Trio fullföljs läggs Trio ner. Då blir också ansvaret vårt eftersom de övriga förbunden redan tagit ställning för.

Det betonade STs ordförande Annette Carnhede tydligt när hon inledde principdiskussionen om Trioprojektets framtid i Stockholm den 18 september. För henne stod det klart: Att bilda ett nytt storförbund med HTF, SKTF och Försäkringsanställdas Förbund (FF) är något hon tror på.

Den följande diskussionen bland förbundsstämmans inkallade ombud kom dock mer att handla om hur man ska hantera olikheter än vad de fyra förbunden har gemensamt. Ändå blev det stundtals en lite trög diskussion.

– Gemensam nämnare saknas i projektet, vertikalitet och yrkesfrågor har nämnts men förbunden har så olika definition på vad som är vertikalitet, förklarade Lars-Olof Nilsson, ST-Skatt.

Liksom tidigare var han starkt emot det nya förbundet, bland annat därför att deras strukturer inte överensstämmer. Han undrade också varför de fackliga organisationerna ska centralisera sin organisation när arbetsgivaren decentraliserar.

– Jag tror inte att stor är bättre med automatik, framhöll Peter Bylund, (ST-Forskning och Tillväxt inom Valkorporationen), som också tillhörde de tveksamma.

Att stå eniga mot arbetsgivaren, bli starkare och effektivare talar för det nya förbundet. Världen är föränderlig och något nytt behövs. Till dem som stod för de argumenten hörde exempelvis Muin Hamolaila, ST-Migrationsverket, och Bent Nielsen, ST-AMS.

Ombuden tog också upp den parlamentariska organisationen, regionorganisationen i det nya förbundet och de anställda ombudsmännens roll. Ska exempelvis de förtroendevalda fungera som bollplank för de anställda på de regionala enheterna eller ska det vara tvärt-om?

Olle Lindström, Valkorporationen, efterlyste ”något konkret” om hur valkorporationer ska fungera.

Risker för ombudsmannavälde och för att det nya förbundet kan bli byråkratiskt framfördes av en del ombud. Vidare kan de lokala förtroendevalda också få svårt att hinna utbyta erfarenheter, när så stora medlemsgrupper ska samlas vid de föreslagna regionala konferenserna.

Anette Jellve, ST-domstol, till exempel uttalade oro för att medlemmarna kommer för långt från förbundsledningen.

Evert Sunesson, ST-Skog, framhöll däremot värdet med att få umgänge medlemmar emellan över sektorsgränserna och Lars-Olov Nilsson hade hittat det, enligt honom, enda positiva med Trio: förslaget om en särskild klubb för arbetslösa.

När kansliorganisationen behandlades ifrågasattes några av de föreslagna regionorterna. Flera ombud föredrog Norrköping framför det föreslagna Linköping och någon ville ha Uppsala hellre än Västerås.

Ombuden debatterade också många andra frågor som medlemsavgift kontra vilken verksamhet som den gör möjlig (Margareta Hofvenstam, ST-Åklagarväsendet, med flera) och hur fusionen av förbunden ska gå till – medlemmarna ska inte aktivt behöva ansöka om medlemskap i det nya förbundet.

Slutligen förklarade Lars Hedin, ST-SMHI:
– En majoritet tycks vara för Trio, det är viktigt att vi samlas kring det.

Så blev det, stämmoombuden uttalade ett tydligt ja till att fullfölja Trioarbetet.
Följande dag beslöt STs förbundsstyrelse att inkalla en extrakongress i december för ett första formellt beslut om det nya förbundet.

En majoritet av stämmoombuden uttryckte att förbundsstyrelsen ska beakta följande inför extrakongressen:

  • Konkretisera mötesplatser – form och innehåll regionalt och centralt.
  • Gör tydligt hur den nya organisationen ska arbeta och organisera sig.
  • Rollfördelningen mellan förtroendevalda och anställda.
  • Ekonomiska förutsättningar för hur rikstäckande, arbetsplatsanknutna avdelningar ska bedriva sin verksamhet. Övergångsregler i tre–fem år.
  • Val av regionorter.

Fakta

Den 11 september fattade SKTFs förbundsmöte och den 19 september FFs styrelse principbeslut att fullfölja Trio-projektet. I juni, röstade HTFs förbundsråd ja till detsamma. I december samlas förbundens beslutande församlingar för ett första formellt beslut ifall ett nytt storförbund ska bildas, tidigast 2003.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA