”Tävlingsdjävulen kommer på startlinjen”, säger Eva Schön, här på en tävling för bröstcancerbehandlade i Barcelona.
Bild: Carlos Otero
”Tävlingsdjävulen kommer på startlinjen”, säger Eva Schön, här på en tävling för bröstcancerbehandlade i Barcelona.

Paddlar mot nya segrar

MIN FRITID2019-06-13

När ST-medlemmen Eva Schön inte är på jobbet på Skatteverket sitter hon gärna i en drakbåt och paddlar med Pink Dragon Ladies.

”Jag har haft bröstcancer och är medlem i Bröstcancerförbundet. Genom föreningen fick jag höra talas om att Malmö kanotklubb skulle börja träna ett gäng bröstcancerbehandlade i drakbåtspaddling. Jag var med från starten i november 2017.

I början hade jag ju inte orken, jag hade inte tränat så mycket innan. Men det var ändå jätteroligt. Man får vara ute i friska luften och röra på sig, och samtidigt träffa andra kvinnor som gått igenom samma sak – men ändå på olika sätt.

Ganska snart började vi prata om drakbåtstävlingen för bröstcancerbehandlade på den stora festivalen i Florens sommaren 2018. Det blev ett mål att jobba för och vi var väldigt peppade. Vi deltog i fyra lopp, och vann två och kom trea i två! Det var riktigt överraskande. Att tävla är kanske inte viktigt i sig, men vi vill visa att vi kan och klarar av det.

I maj i år var vi på en mindre tävling i Barcelona, och vi ska även vara med på SM i drakbåtspaddling senare i sommar. Annars tränar vi minst en gång i veckan och har träningsläger en gång i månaden. Ibland pimpar vi båten med rosa flaggor.

Paddlingen gör att jag mår bättre, blir starkare i armar, ben och bål, och jag har inte haft problem med lymfödem, som många som haft bröstcancer får. Förr sade man ju att bröstcancerbehandlade inte skulle anstränga sig, men den kanadensiske forskaren Don McKenzie har visat i försök med just drakbåtspaddling att det tvärtom är bra med ett fysiskt aktivt liv.” 

Berättat för Ann Dahlin

Eva Schön.
Bild: Carlos Otero
Eva Schön.

Eva Schön

  • Ålder: 59 år.
  • Bor: Limhamn i Malmö.
  • Arbete: Folkbokföringshandläggare på Skatteverkets kontor i Malmö.
  • Gör på fritiden: Paddlar drakbåt med MKK Pink Dragon Ladies Team Sweden.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA