Påminner om föräldrapenning

KAMPANJ2005-05-02

Nu går Försäkringskassan ut med brev till 400 000 pappor och 42 000 mammor och påminner om att det finns föräldradagar kvar att ta ut.

Brevet är en del av en kampanj som syftar till att få föräldrarna att dela mer lika på föräldraledigheten. En knapp femtedel av de föräldradagar som togs ut under förra året utnyttjades av papporna. 1997 var andelen bara en tiondel.

I genomsnitt har de som får brev i lådan 121 dagar innestående. Totalt påminner nu Försäkringskassan om 53 miljoner innestående dagar.

Om man har gemensam vårdnad om barnet får var och en av föräldrarna rätt till 240 dagar med föräldrapenning. 60 av dagarna kan inte överlåtas till den andra föräldern.

Försäkringskassans brev går ut till föräldrar som tagit ut mindre än 180 dagar och har minst 25 dagar kvar att ta ut. Även andra småbarnsföräldrar kan ha outnyttjade dagar. Föräldraledighet kan tas ut tills barnet fyllt åtta år eller avslutar första året i skolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA