Partsförslag om strejkrätt kan prövas rättsligt

ARBETSRÄTT2018-06-07

Hamnarbetarförbundet överväger att begära en prövning av om de nya konfliktregler som parterna föreslagit är tillåtna enligt internationell rätt, skriver tidningen Arbetet.

Hamnarbetarförbundet och konflikten i Göteborgs hamn var i fokus när LO, TCO och Saco tillsammans med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen på tisdagen presenterade ett förslag till ny lagreglering av konflikträtten. Förslaget lades för att förekomma en utredning tillsatt av regeringen, som enligt sina direktiv hotar att inskränka konflikträtten.

Parterna presenterade förslaget som ett ”kirurgiskt ingrepp”, som med minsta möjliga förändring av arbetsrätten säkrar arbetsmarknaden från vissa stridsåtgärder från fackförbund (och arbetsgivare) som inte har kollektivavtal och därmed inte heller fredsplikt.

Parterna lade fram förslag till såväl lagtext som motivering och lagkommentarer, och underströk att det måste antas som helhet eller inte alls. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, var också snabbt ute och meddelande att parternas förslag kommer att bli regeringens:

”När parterna är överens om ett lagförslag, som jag bedömer är väl genomarbetat och väl balanserat, i en sådan här svår och viktig fråga är det självklart för mig att det går före andra förslag”, skrev hon i ett pressmeddelande.

Därmed förlorar den utredning hon själv tillsatt, och som lägger fram sitt förslag i morgon, sin betydelse.

Hamnarbetarförbundet anser dock att förslaget är direkt diskriminerande mot fackföreningar utanför centralorganisationerna. Det innebär också ”en renodlad maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel”, säger Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson till Arbetet. Förbundet anser att det måste prövas rättsligt om de föreslagna reglerna bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter och konventioner från ILO, Internationella arbetsorganisationen.

Det finns även andra kritiska röster. Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, säger till Sveriges television att det finns en risk för ”avtalsshopping”. ”En arbetsgivare som inte har några kollektivavtal skulle kunna välja att sluta avtal med en halvseriös organisation och därigenom avväpna de stora, etablerade organisationerna som har en majoritet av de anställda.”

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati menar också att förslaget innebär eftergifter till arbetsgivarsidan:

”Det är bättre att parterna har kommit överens än att regeringen gör det här helt på egen hand. Men det är konstigt att utifrån hotet om en utredning, som aldrig borde tillsatts, komma fram till inskränkningar som ska accepteras för att de är bättre än vad som hotades med från början i utredningen. Det är väldigt olyckligt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Förslaget om konflikträtt

  • Förslaget kommer från LO, TCO, Saco samt arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen.
  • Konflikter ska enligt detta enbart vara tillåtna om de syftar till att få fram ett kollektivavtal med tillhörande fredsplikt.
  • Ett annat villkor är att facket förhandlat innan man varslar om konflikt.
  • Kraven måste vara ”seriösa” och desamma från början till slut.
  • Konflikten får inte syfta till att tränga undan ett kollektivavtal som redan finns.
  • Den får inte handla om tvister som rör individers rättigheter. Sådana fackliga krav ska i stället drivas i domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Inlagt av Fredrik (ej verifierad) fre, 06/08/2018 - 03:06
ST borde stå upp för strejkrätten! Det här förslaget borde hamna i papperskorgen, liksom självklart utredningens horribla förslag.
Inlagt av Liselott Säll (ej verifierad) mån, 10/07/2019 - 15:52
Förslaget begränsar möjligheten till sympatistrejk samt politiska strejker. Fackens politiska inflytande begränsas därmed ytterligare. Att inte kunna använda strejkrätten i en avtalsperiod för att solidariskt kunna stödja andra förbund eller som en politisk protest inskränker demokratin och arbetares möjlighet att försvara sina rättigheter. Att stå samlat vid angrepp på arbetsrättigheter och för en demokratisk samhällsutveckling är kärnan i den fackliga kampen och har varit avgörande i vår historia. Nu splittras vi och står bakbundna som ett resultat av våra egna representanters agerande. Skamligt!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA