Partsrådet satsar på friska arbetsplatser

ARBETSMILJÖ2018-08-20

Under kommande år ska Partsrådet hårdsatsa på friskare arbetsplatser genom att erbjuda stöd direkt till myndigheterna. ”Vi vill att staten ska vara ett föredöme för hållbara arbetsplatser”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Partsrådet är en ideell organisation där fack och arbetsgivare på central nivå i staten arbetar tillsammans. Varje år sätter arbetsgivarna av en del av sin lönesumma för att finansiera verksamheten.

Nu ska arbetet för friskare och hållbarare arbetsplatser intensifieras.

– Vi har en samsyn. Vi vill att staten ska vara ett föredöme för hållbara arbetsplatser. Det har blivit ännu viktigare eftersom trenden är att fler behöver arbeta längre. För att det ska gå ihop behöver fler orka jobba längre, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Målet för det gemensamma arbetet är friskare och mer engagerade arbetsplatser.

– Vi vill ha fokus både på att få ned sjuktalen genom efterhjälpande och förebyggande insatser, och på att arbeta förebyggande mot ohälsa genom att främja både engagemang och utveckling.

Tanken är att myndigheterna ska kunna avropa vissa tjänster som Partsrådet håller på att ta fram.

I ett första skede handlar det exempelvis om en workshop som tar upp varför man ska behöva tänka på att skapa ett hållbart arbetsliv. Myndigheterna ska också kunna få hjälp med en kartläggning av vilka frågor de behöver ta itu med. Resultaten från kartläggningen kan i sin tur utgöra en grund för effektiva åtgärder för ett mer hållbart arbetsliv.

En annan tjänst ska öka kunskapen om hur myndigheten kan bli bättre på att förebygga ohälsa och identifiera tidiga tecken på stress. Dessutom kommer myndigheterna att erbjudas ett digitalt verktyg för att följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Än är det inte bestämt hur mycket pengar som Partsrådet ska satsa.

– Men vi kommer att investera mycket pengar i det här. Det är ett område där STs medlemmar har efterfrågat ett ökat engagemang och vi investerar mycket tid i frågor om ett hållbart arbetsliv, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Satsningen ska till att börja med pågå under fem år.

Åsa Erba-Stenhammar.
Bild: Martina Holmberg
Åsa Erba-Stenhammar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA