Annons:
Det kan vara svårt att gå ifrån för kortare raster under de mest hektiska arbetsdagarna på passexpeditionen i Stockholm city, enligt passhandläggaren Elisabeth Elving. ”Det märks på gruppen att det är mycket”, säger hon.Bild:Elis Hoffman
POLISEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Passköer skapar arbetsmiljöproblem

På vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.

Precis som under samma period förra året ringlar köerna till passexpeditionernas bokningsbara tider långa på vissa håll i landet. För att få en tid på någon av de elva expeditionerna i Stockholms län får man vid tiden för Publikts genomgång av de bokningsbara tiderna på webben vänta minst 19 dagar – då det finns en tid i Solna.

Många kunder väljer expeditionen i Stockholm City för att göra eller hämta ut sitt nya pass. Här är väntetiden 26 dagar, och personalen har dragit ett tungt lass de senaste månaderna, säger en passhandläggare som inte vill medverka med namn.

– Man kämpar och kämpar men kön minskar inte. Vi går på knäna, säger handläggaren.

Den kortare giltighetstiden för barnpass som infördes 2016 innebär att det är fler barnfamiljer som besöker expeditionen, enligt hen.

– Det är hög ljudvolym och barnen blir i sin tur stressade i den här miljön, vilket gör att det tar extra tid att göra ansökan när de väl kommer fram till luckan.

Enligt Elisabeth Elving, som också är passhandläggare i Stockholm City, kan det vara svårt för medarbetarna att gå ifrån på rast. I lunchrummet visar en monitor hur många kunder som väntar på sin tur, vilket gör det svårt att koppla av och äta, förklarar hon.

– Det märks på gruppen att det är mycket och att alla tycker att det är hög press. De flesta av oss har en arbetsmoral där man inte vill lämna kunder och kolleger när det är lång kö, säger Elisabeth Elving.

Varje år görs en prognos över hur många som kan komma att ansöka om nya pass. Men den prognosen höll inte i år, förklarar Anna Diagos, gruppchef på passenheten i Stockholm City.

Hon känner inte igen sig i beskrivningen att handläggarna skulle ha svårt att gå ifrån för raster. Däremot håller hon med om att det är en stressig miljö att arbeta i, men poängterar att det handlar om en begränsad tidsperiod som nu närmar sig slutet.

– Det är ungefär tre månader som det är så här mycket, och sedan är det väldigt lugnt. Det är någonting som vi pratar om när vi anställer och man är ganska införstådd när man tar det här jobbet, säger Anna Diagos.

När det gäller ljudnivån i lokalen så har anpassningar gjorts, påpekar hon.

– Men vi kan ju inte styra över ett barn som gråter. Vi har ljuddämpande väggar och heltäckningsmatta. Men det är ett gammalt hus och man får inte bygga hur som helst eftersom det är ett skyddsobjekt.

IInför nästa år får Stockholms län ytterligare en passexpedition i Rinkeby, vilket förhoppningsvis kommer att ge minskade kötider, säger hon.

I Hallands län får man vänta mellan 40 och 54 dagar på en tid vid någon av de fyra passexpeditionerna. Annika Nilsson, passhandläggare i Varberg, beskriver att det kan vara svårt att hinna med någon annan rast än lunch under en hektisk dag.

Expeditionen har två fotostationer och ligger i polishuset, och passhandläggarna har även andra arbetsuppgifter. Det är tufft att hålla de bokade passtiderna och samtidigt inte låta övriga vänta för länge, förklarar hon.

– En del blir irriterade. Vi försöker få dem som inte behöver söka pass direkt att vänta till lågsäsongen. Vissa grips av panik när de ser köerna nu och tror att det är samma situation året om, säger Annika Nilsson.

Även hon märker av att det är fler barn än vanligt som behöver nya pass.

– Många dagar kan man känna sig trött för att ljudvolymen är uppskruvad. Vi har nyss byggt om men kanske skulle man försöka ljudisolera mer.

Arbetsmiljön har dock blivit bättre sedan tidsbokningen infördes, enligt Annika Nilsson. Men hon efterlyser mer personal.

– Vi har inte mycket att bolla med om någon blir sjuk, men jag vet att arbetsgivaren jobbar med det till nästa år. Sedan kanske man i så fall också behöver utöka antalet passtolpar.

Gustav Zetterberg, tillförordnad chef för länspolisområde Varberg, beskriver detta som en kämpig tid.

– Vår ambition är att korta ned de här tiderna och ha tio arbetsdagars väntetid. Det är en skälig nivå som vi har inte lyckats med under våren, säger han.

Enligt Gustav Zetterberg kommer sommarvikarier att anlända under de närmaste veckorna, vilket betyder att det kommer att släppas fler bokningsbara tider.

– Jag förstår mina medarbetare, och att det blir ett stresspåslag när man känner att man inte riktigt räcker till.

Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.