Annons:
Det kan vara svårt att gå ifrån för kortare raster under de mest hektiska arbetsdagarna på passexpeditionen i Stockholm city, enligt passhandläggaren Elisabeth Elving. ”Det märks på gruppen att det är mycket”, säger hon.Bild:Elis Hoffman

Passköer skapar arbetsmiljöproblem

På vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.

Precis som under samma period förra året ringlar köerna till passexpeditionernas bokningsbara tider långa på vissa håll i landet. För att få en tid på någon av de elva expeditionerna i Stockholms län får man vid tiden för Publikts genomgång av de bokningsbara tiderna på webben vänta minst 19 dagar – då det finns en tid i Solna.

Många kunder väljer expeditionen i Stockholm City för att göra eller hämta ut sitt nya pass. Här är väntetiden 26 dagar, och personalen har dragit ett tungt lass de senaste månaderna, säger en passhandläggare som inte vill medverka med namn.

– Man kämpar och kämpar men kön minskar inte. Vi går på knäna, säger handläggaren.

Den kortare giltighetstiden för barnpass som infördes 2016 innebär att det är fler barnfamiljer som besöker expeditionen, enligt hen.

– Det är hög ljudvolym och barnen blir i sin tur stressade i den här miljön, vilket gör att det tar extra tid att göra ansökan när de väl kommer fram till luckan.

Enligt Elisabeth Elving, som också är passhandläggare i Stockholm City, kan det vara svårt för medarbetarna att gå ifrån på rast. I lunchrummet visar en monitor hur många kunder som väntar på sin tur, vilket gör det svårt att koppla av och äta, förklarar hon.

– Det märks på gruppen att det är mycket och att alla tycker att det är hög press. De flesta av oss har en arbetsmoral där man inte vill lämna kunder och kolleger när det är lång kö, säger Elisabeth Elving.

Varje år görs en prognos över hur många som kan komma att ansöka om nya pass. Men den prognosen höll inte i år, förklarar Anna Diagos, gruppchef på passenheten i Stockholm City.

Hon känner inte igen sig i beskrivningen att handläggarna skulle ha svårt att gå ifrån för raster. Däremot håller hon med om att det är en stressig miljö att arbeta i, men poängterar att det handlar om en begränsad tidsperiod som nu närmar sig slutet.

– Det är ungefär tre månader som det är så här mycket, och sedan är det väldigt lugnt. Det är någonting som vi pratar om när vi anställer och man är ganska införstådd när man tar det här jobbet, säger Anna Diagos.

När det gäller ljudnivån i lokalen så har anpassningar gjorts, påpekar hon.

– Men vi kan ju inte styra över ett barn som gråter. Vi har ljuddämpande väggar och heltäckningsmatta. Men det är ett gammalt hus och man får inte bygga hur som helst eftersom det är ett skyddsobjekt.

IInför nästa år får Stockholms län ytterligare en passexpedition i Rinkeby, vilket förhoppningsvis kommer att ge minskade kötider, säger hon.

I Hallands län får man vänta mellan 40 och 54 dagar på en tid vid någon av de fyra passexpeditionerna. Annika Nilsson, passhandläggare i Varberg, beskriver att det kan vara svårt att hinna med någon annan rast än lunch under en hektisk dag.

Expeditionen har två fotostationer och ligger i polishuset, och passhandläggarna har även andra arbetsuppgifter. Det är tufft att hålla de bokade passtiderna och samtidigt inte låta övriga vänta för länge, förklarar hon.

– En del blir irriterade. Vi försöker få dem som inte behöver söka pass direkt att vänta till lågsäsongen. Vissa grips av panik när de ser köerna nu och tror att det är samma situation året om, säger Annika Nilsson.

Även hon märker av att det är fler barn än vanligt som behöver nya pass.

– Många dagar kan man känna sig trött för att ljudvolymen är uppskruvad. Vi har nyss byggt om men kanske skulle man försöka ljudisolera mer.

Arbetsmiljön har dock blivit bättre sedan tidsbokningen infördes, enligt Annika Nilsson. Men hon efterlyser mer personal.

– Vi har inte mycket att bolla med om någon blir sjuk, men jag vet att arbetsgivaren jobbar med det till nästa år. Sedan kanske man i så fall också behöver utöka antalet passtolpar.

Gustav Zetterberg, tillförordnad chef för länspolisområde Varberg, beskriver detta som en kämpig tid.

– Vår ambition är att korta ned de här tiderna och ha tio arbetsdagars väntetid. Det är en skälig nivå som vi har inte lyckats med under våren, säger han.

Enligt Gustav Zetterberg kommer sommarvikarier att anlända under de närmaste veckorna, vilket betyder att det kommer att släppas fler bokningsbara tider.

– Jag förstår mina medarbetare, och att det blir ett stresspåslag när man känner att man inte riktigt räcker till.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.